Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Το Grexit παραμένει ακόμα πιθανό σενάριο; - Τι συμβαίνει με τη Σένγκεν;

Brown Brothers Harriman: Το Grexit παραμένει ακόμα πιθανό σενάριο; - Τι συμβαίνει με τη Σένγκεν;
Συμβιβαστική λύση προβλέπει η Brown Brothers Harriman μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ για τη Συνθήκη Σένγκεν
Στα ερωτήματα: «Παραμένει το Grexit πιθανό ενδεχόμενο; Και τι συμβαίνει με τη Σύνθηκη Σένγκεν;» επιχειρεί να απαντήσει η αμερικανική Brown Brothers Harriman, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Is Grexit back on the table?».
Ειδικότερα, αναφέρει πως η Ελλάδα πέτυχε εφαρμόζοντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις να «κερδίσει» ακόμα μία δόση από το πρόγραμμα διάσωσης.
Εντούτοις, η όλη διαδικασία εξάντλησε την όποια εμπιστοσύνη υπήρχε μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών, σημειώνει η BBH, προσθέτοντας πως η στάση της Ελλάδας έναντι των θεσμών έχει περαιτέρω κλονιστεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αξιωματούχοι είναι απροετοίμαστοι να ασχοληθούν με άλλα ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση.
«Οι Financial Times ανέφεραν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ απειλούν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη συμφωνία του Σένγκεν, που επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο από το 1985. Στην καρδιά του προβλήματος είναι η αδυναμία ή απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει τα σύνορά της και να καταγράψει τις 700 χιλ. μεταναστών που βρίσκονται στα εδάφη της», αναφέρει η BBH.
Στη συνέχεια προσθέτει πως
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι χώρες εισόδου για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη Συρία, τη Λιβύη, και άλλα μέρη της Αφρικής.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν παραπονεθεί ότι δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, από την άποψη της ΕΕ, η πραγματική κατάσταση είναι περισσότερο σαν το παλιό απόφθεγμα, «δίνεις σε ένα άλογο νερό, αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να το πιεί».
Το θέμα, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να δεχτεί τη βοήθεια που της έχει προσφέρει.
Συγκεκριμένα, δεν ζήτησε μια ειδική αποστολή της Frontex, ενώ εμφανίζεται απρόθυμη να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που της προσφέρεται.
Η Ελλάδα έχει επίσης αρνηθεί να βελτιώσει τη δική της προσπάθεια διαχείρισης των ροών, υποστηρίζει η BBH.
Εντός του Σαββατοκύριακου (5-6 Δεκεμβρίου) συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με την BBH να υποστηρίζει πως θα δοθεί προθεσμία στην Ελλάδα έως τα μέσα του Δεκεμβρίου για να ξεκινήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της, κάτι που ενδέχεται να πάρει τρεις μήνες και να οδηγήσει τη χώρα εκτός Σένγκεν.
Για να είμαστε σαφείς, η συμφωνία Σένγκεν δεν ταυτίζεται με την ΟΝΕ, γι 'αυτό δεν αποτελεί Grexit με αυτή την έννοια.
Ωστόσο, πολλοί είναι όσοι θεωρούν τη Συνθήκη Σένγκεν ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ΟΝΕ.
«Γιατί η Ελλάδα να χρονοτριβεί;» διερωτάται η Brown Brothers Harriman.
Και απαντά: Φαίνεται να υπάρχουν τεχνικοί και πολιτικοί λόγοι.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική νομοθεσία, όπως φαίνεται, απαιτεί τα εξωτερικά σύνορα της χώρας να φυλάσσονται από έλληνες πολίτες.
Υπάρχουν επίσης ορισμένες άλλες ιδιοσυγκρασιακές αιτίες.
Υπάρχει ένας άγραφος λόγος που θα μπορούσε να είναι το κλειδί.
Από την ελληνική πλευρά, η χώρα έχει ήδη βιώσει μια βαθιά προσβολή της κυριαρχίας της.
Ορισμένοι παρατηρητές έχουν επίσης αφήσει υπόνοιες ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επιδιώκει περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ.
Αυτό μπορεί να ειδωθεί από δύο πλευρές, «θα μπορούσε να είναι πονηρός διαπραγματεύσεις ή θα μπορούσε απλώς να κωλυσιεργεί», αναφέρει η BBH.
Όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2015, όταν ήμαστε από τους πολύ λίγους που δεν περιμέναμε η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, έτσι και τώρα δεν πιστεύουμε ότι θα εξαιρεθεί από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθιστά σαφές η BBH.
Αντ’ αυτού αναμένουμε μια συμβιβαστική λύση, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης