Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Μη παραγωγική για την επίλυση του Κυπριακού οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων

Lavrov: Μη παραγωγική για την επίλυση του Κυπριακού οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση της Μόσχας για τη θέση της Λευκωσίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία
Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό δεν θα ήταν παραγωγική για τις προσπάθειες επίλυσής του, τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Τετάρτη, με τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ρωσία στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Κυπρίων για βιώσιμη λύση του Κυπριακού με οικειοθελή συμφωνία των δύο μερών, σημειώνοντας ότι «οποιεσδήποτε προσπάθειες με δοτές λύσεις και ατζέντες έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες».
Ερωτηθείς για τις εγγυήσεις στο Κυπριακό ανέφερε ότι εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τις δικές της αποφάσεις και πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια καινούργια βάση που να διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή.
O ρώσος υπουργός εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση της Μόσχας για τη θέση που τήρησε η Λευκωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για υπονόμευση των προσπαθειών επίλυσης του Συριακού προβλήματος.
Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Lavrov με τον Ι. Κασουλίδη βρέθηκαν το Κυπριακό, η ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, η κρίση στη Συρία, αλλά και ουκρανικό ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Lavrov για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη Μόσχα για τη θέση αρχών που τηρεί η Ρωσία.
Επίσης, ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει κυρίως στην περίπτωση που υπάρξει λύση του Κυπριακού, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή της λύσης.
Ακόμη εξέφρασε την ανησυχία της κυπριακής πλευράς για την αδικαιολόγητη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει αυξημένη πολιτική σύγκλιση για το θέμα της Συρίας.
Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί στη Ρωσία π.χ. για απομάκρυνση Ρώσων πολιτών, εάν υπάρξει ανάγκη, από τη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης