Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Πονοκέφαλος για την Ιαπωνία, περαιτέρω επιθετική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Bloomberg: Πονοκέφαλος για την Ιαπωνία, περαιτέρω επιθετική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
Η Ιαπωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία παγκοσμίως και ένα αδύναμο ευρώ λόγω της επέκτασης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητά της
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, θα είναι θεατής αυτή την εβδομάδα καθώς η αγορά θα επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις δηλώσεις της κεντρικής τραπεζίτριας των ΗΠΑ, Janet Yellen στο Κοινοβούλιο και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μια περαιτέρω επιθετική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ μπορεί να έχει ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα για το ιαπωνικό γεν, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στο Bloomberg οι αναλυτές Richard Jones και Βασίλης Καραμανής.
Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί σε εμπορικά σταθμισμένη βάση κυρίως λόγω της αδυναμίας του ευρώ έναντι του γεν, έχοντας χάσει 12,5% από τα υψηλά του τον περασμένο Δεκέμβριο και 7,1% από τα υψηλά του Ιουνίου του 2015.



Η εστίαση στην αξία του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου ως βαρόμετρου της δύναμης/αδυναμίας του γεν μπορεί να παραβλέψει τη σχετική απόδοση του νομίσματος έναντι άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων, κυρίως στη ζώνη του ευρώ.
Η Ιαπωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία παγκοσμίως και ένα αδύναμο ευρώ λόγω της επέκτασης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητά της.
Στο καλάθι νομισμάτων της Deutsche Bank (σταθμισμένος εμπορικός δείκτης - TWI), όπου το δολάριο έχει στάθμιση 46% και το ευρώ 39%, φαίνεται ότι ο δείκτης TWI του γεν έχει προσφάτως ενισχυθεί: έχει σημειώσει άνοδο 5,9% από το χαμηλό του Δεκεμβρίου πέρυσι και είναι αυξημένο κατά 4,5% έναντι του χαμηλού του Ιουνίου του 2015.
Αντιθέτως, ο δείκτης TWI του ευρώ είναι 11,7% πιο αδύναμο έναντι του Δεκεμβρίου του 2014 και 5,4% χαμηλότερα έναντι του υψηλού του Αυγούστου του 2015.
Η πτώση κατά 12,5% του ευρώ έναντι του γεν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ή ακόμη παραπάνω, έχει επίσης βοηθήσει στη μείωση του δείκτη TWI του ευρώ, αν και αυτό το ζευγάρι νομισμάτων είναι λιγότερο σημαντικό για την ΕΚΤ απ' ό,τι για την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς το γεν μετρά μόνο 14% στον δείκτη TWI του ευρώ.



Τεχνικά, το ευρώ δοκιμάζει τώρα ισχυρή στήριξη στα 130 γεν, ενώ από εδώ και πέρα μπορεί να δοκιμάσει τα 133,53 γεν, τον κινητό μέσο όρο 55 ημερών, εν μέσω μερικών bull ενδείξεων.
Ωστόσο, ένα κλείσιμο κάτω από τα 129,63 επίπεδα Fibonnaci μπορεί να σηματοδοτήσει επιπλέον ενίσχυση του γεν προς τα 126,10 έναντι του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης