Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

LCG: Οι προληπτικές αποφάσεις των SNB και Riksbank προοικονομούν σημαντικές αποφάσεις από την ΕΚΤ

LCG: Οι προληπτικές αποφάσεις των SNB και Riksbank προοικονομούν σημαντικές αποφάσεις από την ΕΚΤ
Η αγορά αναμένει μια μείωση 20-40 μ.β. των επιτοκίων της ΕΚΤ και αύξηση του QE στα 75 δισ. ευρώ 
Την εκτίμηση ότι οι προληπτικές κινήσεις της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB) και της κεντρική τράπεζας της Σουηδίας (Riksbank) προοικονομούν σημαντικές αποφάσεις από το ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου διατυπώνει το London Capital Group (LCG).
Ειδικότερα, σημειώνει πως τόσο η Riksbank, όσο και η SNB είναι πρόθυμες να λάβουν προληπτικά μέτρα, ώστε να αποτρέψουν τις ανεπιθύμητες ανατιμήσεις στην κορώνα και το φράγκο αντίστοιχα, οι οποίες πιθανόν να προκύψουν αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το LCG, η κίνηση του φράγκου ήταν το σημαντικότερο γεγονός στις αγορές συναλλάγματος την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα το πρωί η ισοτιμία ευρώ – κορώνας υποχώρησε στο 9,2158.
Φαίνεται ότι οι επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και ο αντίκτυπος αυτών έχουν προκαλέσει νευρικότητα στις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.
Το γεγονός ότι η SNB και η Riksbank ενέργησαν η μία μετά την άλλη παραπέμπει σε μια δυνητικά σημαντική δράση από την ΕΚΤ.
Η τελευταία φορά που η SNB είχε προληπτικά μειώσει τα επιτόκιά της σε αρνητικά εδάφη, ήταν πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Το επίπεδο της νευρικότητας προ-ΕΚΤ σημαίνει πως ο Draghi έχει και άλλους άσσους στα μανίκια του, σχολιάζει το LCG, στο κείμενο που φέρει το χαρακτηριστικό τίτλο «Draghi has certainly more in its hat».
Στη συνέχεια επισημαίνει πως η αγορά αναμένει μια μείωση 20-40 μ.β. των επιτοκίων της ΕΚΤ και αύξηση του QE στα 75 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι οι προσδοκίες έχουν ήδη προεξοφληθεί, το ευρώ θα μπορούσε κάλλιστα να ανατιμηθεί εάν η ΕΚΤ αποτύχει να ικανοποιήσει την όρεξη της αγοράς για περισσότερα μετρητά.
Ωστόσο, η αγορά φαίνεται να έχει «ξεφύγει» στις προβλέψεις της, δεδομένου ότι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων έχει βαθύνει από μείωση 10 μ.β. σε 20-40 μ.β..
Υπό την έννοια αυτή, η ΕΚΤ μπορεί να έχει παγιδευτεί στην αξιοπιστία της και μπορεί απλά να αναγκαστεί να πηδήξει όσο ψηλά βρίσκεται το εμπόδιο, υποστηρίζει το LCG.
Καταλήγει, εντούτοις, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Που βρίσκονται τα όρια του Draghi στην προσπάθεια να αποφευχθεί η ανατίμηση του ευρώ;».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης