Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, όχι «κούρεμα» - Το Grexit έχει αποφευχθεί

Regling (ESM): Περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, όχι «κούρεμα» - Το Grexit έχει αποφευχθεί
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει πολύ δρόμο από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα, υποστήριξε ο Klaus Regling
Τη θέση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti.
Ειδικότερα, ο Regling τόνισε πως υπάρχουν τα περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ήτοι με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή και με τη μείωση επιτοκίων, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο ονομαστικής απομείωσής του.
Πιο συγκεκριμένα, σχολίασε πως η Ελλάδα επωφελείται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που προσφέρει ο ESM στα μέλη του.
«Έχουμε υπολογίσει ότι η Ελλάδα “γλιτώνει” 8 δισ. ευρώ από την εξυπηρέτηση του χρέους, κάτι που αντιστοιχεί σε 4% του ΑΕΠ της», ανέφερε.
Η βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να εκτιμηθεί μόνο ως προς τον λόγο του χρέους επί του ΑΕΠ, υπογράμμισε ο Regling, αλλά «θα πρέπει να εξετάσουμε τις πραγματικές οικονομικές ανάγκες».
Κληθείς να σχολιάσει αν περιμένει να είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική κυβέρνηση για το χρέος, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «τίποτε δεν είναι εύκολο με την Ελλάδα», ωστόσο εκτίμησε ότι σε σύγκριση με τις «εξωπραγματικέ απαιτήσεις της αρχής του 2015» η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πιο «ρεαλιστικές προσδοκίες».
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, κατέστησε σαφές πως το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γνωστό και ως Grexit, αυτή τη στιγμή έχει αποφευχθεί και δεν βρίσκεται στα πιθανά ενδεχόμενα.
«Η θεωρητική υποθετική έννοια είναι πάντα εκεί, καθώς αν μια χώρα αρνείται να συνεργαστεί δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους», επεσήμανε ακόμα.
Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι το μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι επιτεύχθηκε η συμφωνία που έδωσε το «πράσινο φως» σε μια επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.
Επεσήμανε, βέβαια, ότι το α’ εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφικό, καθώς αντέστρεψε την κατάσταση στη χώρα.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια ιστορία επιτυχίας (success story) εφαρμόζοντας τις σωστές μεταρρυθμίσεις, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος υπογράμμισε ο Regling.
Πλέον, πρόσθεσε, η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ καλή, «όχι απαραίτητα εύκολη, αλλά μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης έχει επιστρέψει, ώστε η συνεργασία να έχει αποφέρει καρπούς».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για το οποίο είχε μόνο θετικά λόγια, ενώ επεσήμανε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας μειώνεται πρακτικά από τα 86 δισ. ευρώ στα 71 δισ. ευρώ, αφού οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των κονδυλίων που είχε δεσμευτεί για αυτές (25 δισ. ευρώ).
«Αναμένω και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα», σχολίασε ακόμα.
Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες τα τελευταία έτη, με τους διεθνείς οργανισμούς να συνηγορούν σε αυτό, συμπληρώνοντας, εντούτοις, πως πρέπει να προχωρήσει και σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη να μεταρρυθμιστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας το οποίο χαρακτήρισε το πιο ακριβό σύστημα της Ευρώπης.
Τέλος, ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του εμφανίζονται πλέον πρόθυμοι να εμφανίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς έλαβαν αυτή τη λαϊκή εντολή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ το διακύβευμα στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν διαφορετικό.
«Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι πάντα εύκολες, όμως η κατεύθυνση είναι πολύ σαφής», κατέληξε ο Klaus Regling.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης