Επιστολή στον ΠτΔ απέστειλε η Φ. Γεννηματά - «Δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό»

Επιστολή στον ΠτΔ απέστειλε η Φ. Γεννηματά - «Δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό»
«Ως προς την ενημέρωση για το "προσφυγικό", η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς», τονίζει η κα Γεννηματά 
Τη θέση ότι το ασφαλιστικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί μόνο στη Βουλή, και όχι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εξέφρασε η κα Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικέφαλης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Πιο συγκεκριμένα, η κα Γεννηματάτα αναφέρει στην επιστολή της πως «για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας», ενώ καθιστά σαφές πως «σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:


Κύριε Πρόεδρε,
Mου ζητήσατε σήμερα, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, να συμμετάσχω ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία σας με θέματα:
α) Ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το "προσφυγικό",
β) Ασφαλιστικό,
γ) Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ως προς την ενημέρωση για το "προσφυγικό", η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς.
Επίσης θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τα άλλα μείζονα Εθνικά Θέματα.
Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται.
Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.
Σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας.
Το πεδίο διαλόγου και συνεννόησης των Πολιτικών Δυνάμεων ακόμα και για μείζονα θέματα κυβερνητικής πολιτικής όπως το Ασφαλιστικό είναι το κοινοβούλιο και οι αντίστοιχοι θεσμοί έκφρασης των Κοινωνικών Εταίρων.
Για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος τα περισσότερα κόμματα έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά.
Υπενθυμίζω ότι και αυτό το ζήτημα είναι μια αποκλειστικά κοινοβουλευτική λειτουργία.
Κύριε Πρόεδρε
Θα προσέλθουμε σε αυτή τη σύσκεψη.
Ήθελα, όμως εκ των προτέρων με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσω για τις σκέψεις και τις επιφυλάξεις μου.
Με εκτίμηση
Φώφη Γεννηματά

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS