Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαισιοδοξία Dijsselbloem για το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν – Προειδοποιεί με μίνι-Σένγκεν πέντε χωρών

Απαισιοδοξία Dijsselbloem για το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν – Προειδοποιεί με μίνι-Σένγκεν πέντε χωρών
Στη μίνι-Σένγκεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν, πέραν της Ολλανδίας, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem, σχετικά με το προσφυγικό, προειδοποιώντας μάλιστα με τον σχηματισμό μιας πενταμερούς μίνι-Σένγκεν, εκτιμώντας ότι το μέλλον της Σένγκεν είναι ζοφερό.
Σε δηλώσεις του σε ολλανδικό μέσο, ο Jeroen Dijsselbloem σημείωσε ότι θα μπορούσαν να έχουν κοινά σύνορα η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, είναι απαραίτητη η στερεή κοινή εμπιστοσύνη και καλή συνεργασία προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός μιας «μίνι-Σένγκεν».
«Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα έπρεπε να επενδύσουμε σε προσφυγικά στρατόπεδα και την ασφάλεια των συνόρων», σημειώνει στο «FD» και προσθέτει ότι «αν δεν εργαστούμε από κοινού, οι χώρες θα πρέπει να λάβουν η κάθε μία τα μέτρα της προκειμένου να προστατέψει την κοινότητά της».
Σύμφωνα με το ολλανδικό μέσο «FD», ο Dijsselbloem είναι πεπεισμένος για τη σημασία να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία ειδικότερα, μόνο και μόνο για την διατήρηση του τρέχοντος κράτους πρόνοιας.
Με την τρέχουσα ροή προσφύγων, εκτιμά ότι κράτος πρόνοιας απειλείται να τιναχθεί στον αέρα.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, η Σουηδία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που σηκώνουν όλο το βάρος και επισήμανε ότι «χώρες που λένε ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα, τους εύχομαι καλή τύχη. Έχουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης στην Ε.Ε.».
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη Σένγκεν και το μέλλον του ευρώ, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει ευρώ χωρίς τη Συνθήκη Σένγκεν.
Σε ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, o Juncker τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η Συνθήκη Σένγκεν, βάζοντας φρένο στα σχέδια κάποιων χωρών για αναθεώρηση των συνθήκης.
«Αν η συνθήκη του Σένγκεν πέσει τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Νομισματική Ενωση που δεν θα έχει «καμία σημασία», προειδοποίησε ο Juncker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης