Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πώς η Ρωσία μπορεί να πλήξει την οικονομία της Τουρκίας – Τι εκτιμούν οι αναλυτές

CNBC: Πώς η Ρωσία μπορεί να πλήξει την οικονομία της Τουρκίας – Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι και οι δύο χώρες θα αισθανθούν τις συνέπειες μιας διακοπής των διμερών σχέσεών τους
Στις στρατηγικές και εμπορικές συμφωνίες που έχουν Ρωσία και Τουρκία και οι οποίες θα μπορούσαν να απειληθούν, πλήττοντας την τουρκική οικονομία, μετά την πτώση του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στη Συρία, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, με τις δύο πλευρές να έχουν προβεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων σχετικά με το ποιος ευθύνεται και με την Ρωσία να απειλεί με αντίποινα σε οικονομικό επίπεδο.
Μάλιστα, την Τετάρτη, ο ρώσος πρωθυπουργός, Dmitry Medvedev, τόνισε ότι οι πράξεις της Τουρκίας μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση αμοιβαίων projects και ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορεί να χάσουν το μερίδιό τους στη ρωσική αγορά.
Αυτό ωστόσο θα είχε συνέπειες και για τις δύο χώρες, καθώς η Τουρκία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, μετά τη Γερμανία και αν η Μόσχα προχωρήσει και κόψει τους οικονομικούς δεσμούς τους, και οι δύο χώρες θα αισθανθούν τις συνέπειες, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Ενέργεια

Ως ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Ρωσίας όσον αφορά την ενέργεια –η Τουρκία εισάγει 55% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και 30% του πετρελαίου–, οποιαδήποτε ζημιά σε κάποια από τις συμφωνίες στο τομέα των υποδομών θα μπορούσε να είναι σημαντική, σύμφωνα με τον τούρκο καθηγητή, Gurkan Kumbaroglu, στο Πανεπιστήμιο Bogazici.
«Η Τουρκία έχει στενούς στρατηγικούς δεσμούς με τη Ρωσία σε επίπεδο ενέργειας, έτσι το πρότζεκτ του Turkish Steam όπως και το πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας, που πρόκειται να γίνει από τους Ρώσους, μπορούν να επηρεαστούν», τόνισε.
Όλα αυτά τα σχέδια είναι πλέον αβέβαια εξαιτίας αυτού του γεγονότος, πρόσθεσε.
Αν και ο Kumbaroglu δεν εκτιμά ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου θα επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα, εκφράζει φόβους ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο αυτά τα στρατηγικά σχέδια, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο χώρες, μπορεί να επηρεαστούν.
Μάλιστα, κάλεσε τους ηγέτες των δύο χωρών, Recep Tayyip Erdogan και Vladimir Putin να «παραμείνουν ψύχραιμοι και να σκεφτούν τα οφέλη της συνεργασίας των δύο χωρών».

Τουρισμός

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους την Τρίτη, ο κρατικός τουριστικός οργανισμός της Ρωσίας, Rostourism, δεν έχασε χρόνο συνιστώντας την αναβολή τουριστικών πακέτων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά του εν λόγω οργανισμού, 3,6 εκατ. Ρώσοι επισκέφθηκαν την Τουρκία στο εννεάμηνο του 2013, καθιστώντας την ως τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επίσης συνέστησε στους ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία καθόλου.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για την τουρκική οικονομία, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό.
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, από τον τουρισμό δημιουργήθηκαν, αμέσως ή εμμέσως, 96 δισ. δολ. του τουρκικού ΑΕΠ το 2014.
Επίσης, στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας απασχολούνται περί τα 2,1 εκατ. άτομα.

Εμπόριο

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας είναι παραδοσιακά ισχυρές, όμως είναι ένας από τους τομείς που μπορεί να πληγεί από τους πρώτους.
Σήμερα, ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αυξάνονται οι έλεγχοι σε σχέση με τις προμήθειες αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από την Τουρκία, τονίζοντας ότι πολλές φορές τα τουρκικά προϊόντα δεν είναι σύμφωνα με τα ρωσικά στάνταρτ.
Το 2014, σημειωτέον, οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία ήταν αξίας 5,9 δισ. δολαρίων, όταν οι εισαγωγές έφθασαν τα 25,2 δισ. δολάρια.
Μόλις τον Σεπτέμβριο, ο τούρκος πρόεδρος Erdogan είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια μιας εγκάρδιας συνάντησης με τον Putin ότι στόχος τη Τουρκίας είναι ο όγκος του διμερούς εμπορίου να φθάσει τα 100 δισ. δολ. μέχρι το 2023.
Αν και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι τώρα σε… τρεμάμενο έδαφος, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Η Tina Fordham, επικεφαλής πολιτικός αναλυτής της Citi, ανέφερε ότι «το εμπόριο και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές», δεδομένου ότι η Ρωσία παρέχει ενέργεια στην Τουρκία και η Τουρκία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους ρώσους τουρίστες.
Αν και οι εμπορικές κυρώσεις ήταν πιθανές, η Fordham δεν περίμενε οι σχέσεις να επιδεινωθούν περαιτέρω, ωστόσο σημειώνει ότι «οι διπλωματικές συναντήσεις έχουν ανασταλεί και μερικές εμπορικές κυρώσεις είναι δυνατόν να υπάρξουν, όμως δεν περιμένουμε διακοπές στους ενεργειακούς δεσμούς σε αυτό το σημείο».
Ο John Bates, Portfolio Manager του Pinebridge, δήλωσε στο CNBC ότι η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας «είναι πολύ βαθιά ριζωμένη», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επιχειρηματικοί δεσμοί και ανέφερε ως παράδειγμα ότι ρωσική τράπεζα Sberbank ανήκει στην τουρκική DenizBank.
«Νομίζω ότι οι κύριοι οικονομικοί οδηγοί δεν πρέπει να αλλάξουν πάρα πολύ, υπό την προϋπόθεση ότι οι διπλωματικές και πολιτικές δυνάμεις δεν θα κάνουν τίποτα ανόητο», σημείωσε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης