Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα στις 9/12 ο αιγύπτιος πρόεδρος El-Sisi – Θα συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Στην Αθήνα στις 9/12 ο αιγύπτιος πρόεδρος El-Sisi – Θα συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν τα ενεργειακά
Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 9 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά, ο αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi, ο οποίος θα συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν ενεργειακά ζητήματα.
Η σύνοδος θα λάβει χώρα λίγες μόνον ημέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα, στις 4 Δεκεμβρίου, του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, John Kerry, ο οποίος θα προέρχεται από την Κύπρο, όπου θα βρεθεί στις 3 του ιδίου μήνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βασικό θέμα στις συναντήσεις τόσο της τριμερούς όσο και της μεμονωμένης επίσκεψης Kerry, στην Αθήνα, θα είναι το ενεργειακό, με το αμερικανικό ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Η Ουάσιγκτον, σημειώνεται, βλέπει με θετικό μάτι τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ στα ενεργειακά, με τον αμερικανό υπουργό να αναμένεται να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι χώρες αυτές στη σταθερότητα και ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε μια εποχή κρίσιμων και επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι τα ενεργειακά θέματα είναι υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει σήμερα, στο Ισραήλ, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα σχέδια των Ισραηλινών είναι η δημιουργία μιας κοινής ενεργειακής αγοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, πέραν της Ελλάδας, θα περιλαμβάνει την Κύπρο, την Τουρκία και την Αίγυπτο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις εσωτερικά, έχει δρομολογήσει την εξαγωγή του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, ενώ Λευκωσία και Τελ Αβίβ ήδη έχουν συζητήσει πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε από κοινού ο φυσικός τους πλούτος στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ να διοχετευτεί μέσω αγωγών προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης