Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Η νέα τρομακτική στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους - Η Ευρώπη το νέο πεδίο μάχης του (;)

El Mundo: Η νέα τρομακτική στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους - Η Ευρώπη το νέο πεδίο μάχης του (;)
Το σαμποτάζ στο ρωσικό αεροπλάνο στην Αίγυπτο και οι επιθέσεις στο Παρίσι –πολλαπλές, σχεδόν ταυτόχρονες και με στόχους πολύ προσεκτικά επιλεγμένους– σηματοδοτούν μια αλλαγή στην τρομοκρατική στρατηγική του χαλιφάτου
Στην αλλαγή στρατηγικής από το Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», επισημαίνοντας ότι ένα πρώτο δείγμα της παρουσιάστηκε στην κοινωνία με τις συντονισμένες και σκηνοθετημένες επιθέσεις στη Γαλλία, αλλά και νωρίτερα στη Βηρυτό.
Στόχος τους, όπως σημειώνεται, να καταδειχθεί μια εικόνα αμφισβήτησης της νομιμότητας και εκφοβισμού εναντίον των εθνών, τα αεροπλάνα των οποίων πλήττουν θέσεις του χαλιφάτου.

Αλλάζει τακτική το Ισλαμικό Κράτος;

Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν την αλλαγή τακτικής: το σαμποτάζ στο ρωσικό αεροπλάνο στην Αίγυπτο και οι επιθέσεις στο Παρίσι –πολλαπλές, σχεδόν ταυτόχρονες και με στόχους πολύ προσεκτικά επιλεγμένους– σηματοδοτούν μια αλλαγή στην τρομοκρατική στρατηγική του χαλιφάτου, τονίζει η ισπανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με την Veryan Khan, διευθύντρια σύνταξης στην Εταρεία Ανάλυσης και Έρευνας για την Τρομοκρατία TRAC), «μετά τα πρόσφατα γεγονότα, καθίσταται σαφές ότι η οργάνωση επεκτείνει τους ορίζοντές της και αυξάνει τις επιθέσεις εναντίον του "κοντινού εχθρού" αντί του "πλησιέστερου ανταγωνιστή" όπως έκανε μέχρι τώρα».
«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αντιπροσωπεύουν την περισσότερο θανατηφόρα δράση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, όμως δεν είναι η μοναδική που η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει στο εξωτερικό», σημειώνει και προσθέτει ότι «η συνεργασία για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης αυτής της κλίμακας, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή στη Βομβάη το 2008, χωρίς να γίνει αντιληπτή από τις γαλλικές αρχές καταδεικνύει μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν ήταν ορατή στο Ισλαμικό Κράτος».

Η Ευρώπη το νέο πεδίο μάχης του Ισλαμικού Κράτους;

Η Γηραιά Ήπειρος ήταν πάντα στόχος της πιο ισχυρής τρομοκρατικής οργάνωσης του πλανήτη.
«Δεν πρόκειται για νέο στόχο. Οι κοιμώμενοι πυρήνες και τα σχέδια για επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος είχαν απασχολήσει τις μυστικές υπηρεσίες εδώ και πολλούς μήνες», σημειώνει στην El Mundo ο αναγνωρισμένος ειδικός στον τζιχαντισμό Ayman al Tamimi.
Η διαφορά, σημειώνει, είναι ότι τώρα αυτές οι πράξεις κατέληξαν να έχουν πραγματικά αποτελέσματα.
«Υπάρχει μια τάση να συνδεθούν οι επιθέσεις στο Παρίσι με την εσωτερική πίεση που έχει υποστεί πρόσφατα η πόλη, όμως αυτή δεν πείθει», προσθέτει ο Al Tamimi.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης