Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Απογοητεύει η ΝΔ και οι υποψήφιοι αρχηγοί της – Επιμονή στην εσωστρέφεια, καμία πολιτική συζήτηση έως την κάλπη

Απογοητεύει η ΝΔ και οι υποψήφιοι αρχηγοί της – Επιμονή στην εσωστρέφεια, καμία πολιτική συζήτηση έως την κάλπη
Ερωτηματικό η επόμενη ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ στην τελική ευθεία προς την κάλπη της 22ας Νοεμβρίου είναι απογοητευτική.
Έως την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου οι τέσσερις υποψήφιοι δεν θα έχουν βρεθεί ούτε μια φορά όλοι μαζί προκειμένου να αντιπαρατεθούν πολιτικά για το τι προτείνουν για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Μετά την ιδέα του debate, η οποία παραπέμφθηκε στις καλένδες, την ίδια τύχη είχε και η πρόταση για τη διοργάνωση μιας εθνικής συνδιάσκεψης της ΝΔ, μια και οι τέσσερις υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να βρουν μια ημερομηνία προκειμένου να συζητήσουν για το πώς φαντάζονται τη «νέα εποχή» της ΝΔ.
Η εξέλιξη αυτή αν μη τι άλλο είναι αρνητική, μια και επί της ουσίας υποβαθμίζει την ίδια την εκλογική διαδικασία.
Είναι σχεδόν αδιανόητο να μην έχει προηγηθεί μια πολιτική συζήτηση, ένας πολιτικός διάλογος και μια γόνιμη αντιπαράθεση των υποψηφίων για την αρχηγία προκειμένου όσοι τελικά πολίτες λάβουν μέρος στην ψηφοφορία να έχουν σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για το τι σκέφτεται και οραματίζεται ο κάθε υποψήφιος.
Η έλλειψη διαλόγου αναδεικνύει μια ακόμα αδυναμία της ΝΔ.
Καθώς δείχνει να επιμένει στην εσωστρέφεια υπό τον «φόβο» ότι η αντιπαράθεση μπορεί ακόμα και να διασαλεύσει την ενότητα του κόμματος.
Αλλά ακριβώς αυτή η ανησυχία είναι που επιτείνει την απογοήτευση και τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Το πρόβλημα της ΝΔ, όπως τουλάχιστον έχει αποτυπωθεί ύστερα από τις διαδοχικές εκλογικές ήττες που υπέστη την τελευταία χρονιά, είναι ότι δεν έκατσε να συζητήσει σοβαρά και συγκροτημένα τα αίτια της ήττας της.
Δεν έκανε την αυτοκριτική της, δεν ανέλυσε τα λάθη της, δεν επιχείρησε να καταλάβει τι πήγε στραβά και έχασε την επαφή της με την κοινωνία.
Περίμενε και πόνταρε στην αριστερή παρένθεση, ήλπιζε στην απογοήτευση των πολιτών, χωρίς ωστόσο να επιχειρήσει να αναδιοργανώσει τον πολιτικό της λόγο, το προφίλ της.
Με λίγα λόγια άφησε την τύχη της να εξελιχθεί βάσει της τύχης του πολιτικού της αντιπάλου.
Αλλά αυτή δεν είναι στρατηγική για ένα κόμμα εξουσίας, πόσο μάλλον για μια παράταξη με πλούσια ιστορική διαδρομή.
Χωρίς αυτοκριτική, ανοιχτό διάλογο, ανταλλαγή απόψεων, επιχειρημάτων και ιδεών, η ΝΔ δεν θα μπορέσει να βρει το δρόμο και το στίγμα της.
Αντιθέτως θα κινδυνεύει να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια και στον φόβο, αδυνατώντας να επανακτήσει τις δυνάμεις της.
Η ΝΔ είναι σε οριακό σημείο.
Και μπορεί να μην έχει γίνει ΠΑΣΟΚ, όπως διατείνονται πολλά στελέχη της, αλλά η πολιτική απαξίωση της είναι διαρκής.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα ίδια τα στελέχη και τα μέλη της όχι μόνο δεν μπορούν να κατανοήσουν τι πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν κάθονται ούτε να το συζητήσουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης