Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι Μηχανικοί, οι Ιατροί και οι Δικηγόροι σε ρήξη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι Μηχανικοί, οι Ιατροί και οι Δικηγόροι σε ρήξη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονική υποχρέωση για την εκταμίευση της δόσης έφερε τα πάνω κάτω στους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αδήλωτη και «μαύρη» εργασία αναμένεται να είναι το μέλλον για τους μηχανικούς, τους ιατρούς, και δικηγόρους μετά την κατάργηση νόμου που προέβλεπε την κατώτερη ασφαλιστική κάλυψη των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονική υποχρέωση για την εκταμίευση της δόσης έφερε τα πάνω κάτω στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μέχρι πρόσφατα η διάταξη νόμου η οποία να σημειωθεί καταργήθηκε την είχαν αξιοποιήσει 20.000 μηχανικοί, 6000 γιατροί και 7.000 δικηγόροι.
Η νομοθετική ρύθμιση για ασφαλιστική κάλυψη στην κατώτερη κλίμακα έφερε έσοδα στα ταμεία του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΤΑ.
Μόνο οι μηχανικοί έφεραν στο Ταμείο πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723) έναντι λιγότερων από 67 εκατ. πέρυσι, (66.829.440),δηλαδή 9.518.383 περισσότερα,
Η αύξηση των εσόδων ήταν 14,20%.
Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.06 8 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Οι 7.401 μηχανικοί, οι οποίοι αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%.
Το μέτρο για ασφαλιστική κάλυψη στην μικρότερη κλίμακα είχε αποτελέσματα αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νόμο κατήργησε την ευεργετική ρύθμιση για ασφαλιστική κάλυψη.
Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών αποφάσισαν την άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη ενάντια στις διατάξεις του ασφαλιστικού που θίγουν τους ελεύθερους επαγγελματίες
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανέφερε ότι με το άρθρο 21 του νόμου 4337/2015 καταργήθηκε η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, η οποία είχε θεσπισθεί με το άρθρο 39 του ν.4331/2015.
Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση εντάχθηκαν 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ κατά 15% για το 1ο εξάμηνο του 2015 και την εισροή 9,5 εκατομμύριων ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η νέα αυτή διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παραβιάζει πλέγμα διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, οι δε πλημμέλειές της δεν μπορούν νομικά να θεραπευθούν, με μόνη αιτιολογία ότι αποτελεί «μνημονιακή απαίτηση».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών – ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι οι νέοι επιστήμονες που έχουν μείνει στον τόπο μας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την ανεργία, και τον παραλογισμό να πληρώνουν εισφορές όσο και ένας μάχιμος στον εργασιακό στίβο επιστήμονας.
«Εμείς σε μία τέτοια παράλογη κατάσταση, ενώνουμε τις δυνάμεις μας», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής επισημαίνει ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι αν πλέον μετά από αυτή την τελευταία ρύθμιση, μπορεί να υπάρξουν έστω και κάποια ελάχιστα περιθώρια βιωσιμότητας του ΕΤΑΑ.
Η απάντηση είναι όχι. Είναι αποδεδειγμένο ότι με το προγενέστερο ευνοϊκό καθεστώς είχαμε δεδομένη εισπραξιμότητα του Ταμείου και δεδομένη, επίσης, προσφορά δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών να προσαρμόζουν την εισφοροδοτική τους ικανότητα και να καταβάλλουν ό,τι αναλογεί στην προσαρμογή μίας κατώτερης ασφαλιστικής κλίμακας με στόχο και ενήμεροι να είναι ασφαλιστικά και να παραμείνουν στον κλάδο.
Τέλος ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας σημείωσε ότι «αργά, αλλά εξαιρετικά σταθερά αυτά τα οποία ονομαζόταν ευγενή ταμεία άρχισαν εδώ και ορισμένα έτη να αποσαρθρώνονται.
Αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή το επιστημονικό επάγγελμα, δηλαδή όσοι είμαστε ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ δεν έχουμε την απλή δυνατότητα της επαγγελματικής επιβίωσης.
Αυτό φαίνεται από τους συναδέλφους μου οι οποίοι με εισοδήματα 12.000 ή 15.000 ευρώ αυτή τη στιγμή καλούνται να καταβάλλουν εισφορές που είναι το 1/3 από το εισόδημά τους.
Νομοτελειακά αυτό οδηγεί όλους όσους ασχολούνται με επιστημονικά επαγγέλματα στην εξαθλίωση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης