Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης στο Funkhaus Europe: Πιόνι που θυσιάστηκε στο παιχνίδι των ισχυρών η Ελλάδα

Βαρουφάκης στο Funkhaus Europe: Πιόνι που θυσιάστηκε στο παιχνίδι των ισχυρών η Ελλάδα
Μόνον μια αλλαγή στην καρδιά της Ευρώπης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, επισημαίνει
Για τοξική συμφωνία με την τρόικα κάνει για μια ακόμη φορά λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Funkhaus Europe, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το «όχι» του 62% των ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα για την πρόταση της τρόικας, ενώ σημειώνει ότι ο πολιτικός αγώνας για τη διάσωση της Ελλάδας είναι ταυτόσημος με την πολιτική συζήτηση στην καρδιά της Ευρώπης για την επανίδρυση του ευρώ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βελτιώσει τη θέση της, να επανεκκινήσει την οικονομία της, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός μάς έδωσε δύο ευκαιρίες: την πρώτη τον Ιανουάριο, όταν κερδίσαμε τις εκλογές.
Όπως είχαμε υποσχεθεί προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία πνοή (…) όμως στο τέλος αρχίσαμε να υποχωρούμε».
Ο ελληνικός λαός, σημειώνει, μάς έδωσε μια δεύτερη μεγάλη στήριξη, με το θαρραλέο 62% με το «όχι» δημοψήφισμα, το οποίο δυστυχώς αποφασίσαμε να ρίξουμε στα σκουπίδια.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, στο σημερινό ελληνικό κοινοβούλιο, εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, τα υπόλοιπα κόμματα έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν την τοξική συμφωνία, προσθέτοντας ότι «επειδή ήξερα ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να θέσω υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο».
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι ο πολιτικός αγώνας για τη διάσωση της Ελλάδας είναι ταυτόσημος με την πολιτική συζήτηση στην καρδιά της Ευρώπης, μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, για την επανίδρυση της ζώνης του ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, σημειώνει, πρέπει να εργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μεταφέρουμε το πνεύμα της «Άνοιξης» της Αθήνας στο κέντρο της Ευρώπης.
Μόνον μια αλλαγή στην καρδιά της Ευρώπης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, επισημαίνει, ενώ ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να το κάνει αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε να απαντήσει.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι το κοινό νόμισμα βασίζεται σε εύθραυστα θεμέλια, τα οποία δεν μπορούσαν να αντέξουν τις μεγάλες κρίσεις την περίοδο 2008-2010 και επισημαίνει ότι όπως ένα σπίτι που δεν έχει γερά θεμέλια, με ρωγμές, απειλείται με κατάρρευση.
Το πιο εύθραυστο διαμέρισμα σε αυτό το σπίτι, είναι αυτό που είχε και τα πρώτα θύματα και αυτό είναι η Ελλάδα, επισημαίνει και συμπληρώνει ότι δυστυχώς, η Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια αρνείται να βελτιώσει τα θεμέλια αυτά, διότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο τι πρέπει να κάνουν.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα υποφέρει και αποσυντίθεται, υπογραμμίζει ο Γ. Βαρουφάκης και προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι απλώς μια φιγούρα του σκάκι που θυσιάζεται ως μέρος του παιχνιδιού των ισχυρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης