Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Attica bank: Μονίμως ζημιογόνος, το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ που αξίζουν 13 εκ. χρηματοδότης του Λαυρεντιάδη

tags :
Attica bank: Μονίμως ζημιογόνος, το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ που αξίζουν 13 εκ. χρηματοδότης του Λαυρεντιάδη
Η Attica bank δεν μπορεί να μείνει αυτόνομη - Θα είναι εγκληματικό λάθος και θα φέρουν ευθύνη όσοι λάβουν αποφάσεις ενάντια στην λογική....
(upd2)Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι οι μικρές τράπεζες πρέπει να διασωθούν, θα παρουσιάσουμε μια θέση η οποία εκτιμούμε ότι είναι η ορθή πέραν από συναισθηματισμούς, ιδιοτελή συμφέροντα ή στρατηγικές….για την Attica bank.
Πολλές φορές γίνεται λόγος ότι πρέπει να διασωθεί η Attica bank δηλαδή να παραμείνει αυτόνομη.
Διαφωνούμε, αν είναι να διασωθεί για να παραμείνει αυτόνομη δεν έχει καμία σημασία η διάσωσης της, μόνο αν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό αναδιάρθρωσης των μικρών τραπεζών και συνεταιριστικών έχει κάποια σημασία...

Η Attica bank σε αντίθεση με όσους στηρίζουν την άποψη αυτή δεν έχει καμία θετική συνεισφορά στην εθνική οικονομία, έχει δημιουργηθεί γύρω από ένα Ταμείο το ΤΣΜΕΔΕ που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, είναι μονίμως – με ελάχιστες εξαιρέσεις – ζημιογόνος και όσον αφορά την συνεισφορά στην εθνική οικονομία είναι από ασήμαντη έως μηδενική.
Η Attica bank ήταν υποδεέστερης ποιότητας τράπεζα από την Probank ή το ΤΤ ή την ΑΤΕ Bank.
Αν αποφασίσουν να διασώσουν την Attica bank θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν διέσωσαν την πολύ καλύτερη Probank ή την ΑΤΕ ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Θα είναι σκάνδαλο ηθικό να εγκαταλείπεις τους καλύτερους και να διασώζεις την μετριότητα, γιατί η Attica bank αποτελεί τραπεζική μετριότητα.
Όχι με όρους ανθρώπινου δυναμικού αλλά με όρους παρέμβασης και θετικής συνεισφοράς στην οικονομία.
Ο όρος τραπεζική μετριότητα δεν παρουσιάζεται απαξιωτικά - θα ήταν απαράδεκτο από πλευράς μας κάτι τέτοιο - αλλά αναφέρεται με όρους παρέμβασης....
Το επιχείρημα που προβάλουν ορισμένοι είναι ότι το ΤΣΜΕΔΕ ως Ταμείο των Μηχανικών δεν πρέπει να υποστεί ζημία είναι έωλο.
Το επιχείρημα αυτό είναι υποκριτικό.
Το ΤΣΜΕΔΕ είχε επενδύσει διαχρονικά 440 εκατ και η αξία αυτών των 440 εκατ είναι μόλις 13 εκατ άρα το ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη ζημιωθεί.
Επίσης να θυμίσουμε σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι τα Ταμεία κατείχαν το 16,8% της Εθνικής και μετά την νέα ανακεφαλαιοποίηση θα κατέχουν το 0,04%.
Μέτοχος στην Εθνική ήταν και το ΤΣΜΕΔΕ.
Τι θέλουμε να πούμε ότι η Attica bank δεν έχει κανένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα, κανένα σοβαρό επιχείρημα για να διασωθεί.
Υπάρχουν πολιτικοί λόγοι ο Σπίρτζης ήταν στο ΤΕΕ που υπάγεται το ΤΣΜΕΔΕ και ως υπουργός Υποδομών θέλει να βοηθήσει να διασωθεί η Attica bank.
Η διάσωση της Attica bank – ως αυτόνομη τράπεζα – θα είναι ένα αυτοκτονικό σχέδιο.
Η Attica bank δεν μπορεί να παραμείνει αυτόνομη, θα πρόκειται για εγκληματικό λάθος.
Η Attica bank μόνο αν ενταχθεί σε ένα σχήμα τραπεζών – και δεν αναφερόμαστε στις συστημικές τράπεζες – θα έχει νόημα η ύπαρξη της, προφανώς όχι με αυτή την διοίκηση, δεν έχει καμία δυνατότητα να σηκώσει το βάρος ενός μεγάλου σχεδίου.
Ορισμένοι δήθεν εμφανίζονται ότι αγωνιούν για την Attica bank αλλά παραβλέπουν ορισμένες πικρές αλήθειες που πρέπει να επισημανθούν.

1)Η Attica bank χρειάζεται 1,021 δισεκ. ευρώ κεφάλαια με βάση τα stress tests.
Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι το βασικό σενάριο που υποχρεωτικά πρέπει να καλύψουν παλαιοί μέτοχοι και ιδιώτες φθάνει τα 857 εκατ ευρώ, περιλαμβανομένης και της παλαιάς ΑΜΚ των 434 εκατ.  
Από αυτά τα 857 εκατ η Attica bank υποστηρίζει ότι αυτά που απομένουν είναι 657 εκατ καθώς αφαιρούνται 104 εκατ αναβαλλόμενης φορολογίας δηλαδή λογιστικά κεφάλαια και 95,5 εκατ με μετατροπή ομολογιακού.
Η Attica bank με 3,6 δισεκ. ενεργητικό εμφανίζει ανάγκες σε κεφάλαια στο βασικό σενάριο 857 εκατ και η Eurobank με 74 δισεκ. ενεργητικό χρειάζεται 339 εκατ….
Κανείς δεν κατάλαβε ακόμη ότι η Attica bank έχει παταγωδώς αποτύχει;

2)Η Τράπεζα της Ελλάδος όπως η Attica bank αναφέρει στην σελίδα 47 της παρουσίασης των αποτελεσμάτων την έχει θέσει σε καθεστώς ειδικού έλεγχου και πρέπει να παρουσιάσει πλάνο ανακεφαλαιοποίησης.

3) Στην σελίδα 22 της παρουσίασης ο ορκωτός ελεγκτής KPMG της Attica bank αναφέρει ότι «οι ουσιώδεις αβεβαιότητες ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντική αμφιβολία για την δυνατότητα του ομίλου της Attica bank να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιχειρηματική του δραστηριότητα».

4)Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και βασικός μέτοχος της Attica bank αναφέρει ότι θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση αλλά μπορεί να επενδύσει τουλάχιστον 328 εκατ όταν ήδη έχει επενδύσει σωρευτικά 440 εκατ που σήμερα αποτιμώνται στα 13 εκατ ευρώ δηλαδή καταστροφή;

5)Ταυτόχρονα το Ταμείο έχει φεσωθεί 235 εκατ εγγυητικές επιστολές.
Από τα παράδοξα το Ταμείο μπορούσε να «καλύπτει» εγγυητικές επιστολές…
Η κυβέρνηση θα ήθελε η Attica bank να διασωθεί αλλά για να διασωθεί πρέπει να βρεθούν τα 857 ή 657 εκατ του βασικού σεναρίου για να επενδύσει τα υπόλοιπα 164 εκατ το ΤΧΣ καλύπτοντας έτσι τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των 1,021 δισεκ. ευρώ.
Τα 857 ή 657 εκατ δεν υπάρχουν και σίγουρα δεν υπάρχουν από ιδιώτες.

6)Το ΤΣΜΕΔΕ είναι στρατηγικά χαμένος μέτοχος στην Attica bank στην οποία κατέχει το 51%.
Η Attica bank απέτυχε επιχειρηματικά καθώς προσπάθησε να γίνει η μικρογραφία των μεγάλων τραπεζών ενώ το ΤΣΜΕΔΕ ήταν κεφαλαιακός αιμοδότης αλλά λειτούργησε και ως ανασταλτικός μηχανισμός εξέλιξης της τράπεζας.
Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2015 δηλαδή 15 χρόνια και ο επενδυτής γνώριζε την εξέλιξη αυτών των επιδόσεων είναι βέβαιο ότι δεν ήθελε να επενδύσει ούτε 1 ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 2003 με 2015.
Το 2003 υλοποιήθηκε ΑΜΚ περίπου 50 εκατ με τιμή 1,5 ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2007 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 148 εκατ με τιμή 3 ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 152 εκατ με τιμή 1,40 ευρώ.
Το 2013 υλοποιήθηκε ομολογιακό και ΑΜΚ 400 εκατ με τιμή τα 0,30 ευρώ.

7)Αν αποτιμήσει κανείς την πορεία κερδοφορίας της Attica bank θα διαπιστώσει ότι η πορεία της Attica bank δεν ήταν καλή.
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ
2013 ζημίες -112 εκατ
2014 ζημίες – 49,9 εκατ.
2015 α΄ τρίμηνο ζημίες -1,3 εκατ ευρώ
2015 α΄ 6μηνο ζημίες -300 εκατ
2015 9μηνο ζημίες -83,5 εκατ
Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ στην Attica bank που διαχρονικά εμφανίζει ζημίες -865 εκατ ευρώ.

8)Η Attica bank λόγω των μικρών κεφαλαιακών της δυνατοτήτων δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Όμως να χορηγήσει υπέρμετρα πολλά – σε σχέση με το ρίσκο και τα κεφάλαια που διέθετε – δάνεια στον Λαυρεντιάδη το έπραξε.
Να θυμίσουμε ότι η σημερινή διοίκηση της Attica bank ήθελε να κλείσει deal με τον Λαυρεντιάδη που δεν ευδοκίμησε για διάφορους λόγους... 

Το συμπέρασμα

Η Attica bank δεν μπορεί να μείνει αυτόνομη.
Θα είναι εγκληματικό λάθος και θα φέρουν ευθύνη όσοι λάβουν αποφάσεις ενάντια στην λογική.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Attica bank δεν μπορεί να μείνει αυτόνομη.
Όμως αν δεν υπάρχει καθαρό σχέδιο – όχι ανοησίες περί αναπτυξιακής τράπεζας – η Attica bank δεν πρέπει να διασωθεί.
Αν υπάρχει σχέδιο π.χ. συγχώνευση με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες – και όχι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – η Attica bank πρώτα πρέπει να εξυγιανθεί και εν συνεχεία να ενσωματωθεί στο νέο σχήμα.
Αν αποφασίσουν να κρατήσουν αυτόνομη την Attica bank θα πρόκειται για οικονομικό έγκλημα που θα φέρει την υπογραφή συγκεκριμένων ανθρώπων, θα είναι σκάνδαλο. 

Υποσημείωση

Η διοίκηση της Attica bank θα έχει κρίσιμες επαφές αρχές της εβδομάδες με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
Τι θα συμβεί έχει προαποφασιστεί.

Επεξηγήσεις και διευκρινήσεις

Το bankingnews.gr δεν στοχοποιεί την Attica bank και τους εργαζομένους της που έχουν δώσει αγώνα για να την κρατήσουν όρθια εν μέσω πολύ δυσμενών συνθηκών αλλά επικρίνει τους λανθασμένους χειρισμούς των διοικήσεων και της τωρινής διοίκησης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την τράπεζα.
H Attica bank είναι η τράπεζα του ΤΣΜΕΔΕ τίποτε άλλο.

Η Attica bank είναι μια μικρή τράπεζα, θα έπρεπε να είναι εργαλείο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά αποδεικνύεται εργαλείο για το ΤΣΜΕΔΕ....
 Ο όρος τραπεζική μετριότητα δεν παρουσιάζεται απαξιωτικά - θα ήταν απαράδεκτο από πλευράς μας κάτι τέτοιο - αλλά αναφέρεται με όρους παρέμβασης....
Στα 19 χρόνια  δημοσιογραφίας έχουμε ασκήσει αυστηρή κριτική στα πολλά λάθη που έχουν γίνει στο τραπεζικό σύστημα και επιδοκιμάσει τα καλώς κείμενα.
Ποτέ δεν έχουμε υποτιμήσει την προσπάθεια ειδικά των εργαζομένων που είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα λάθη που σημειώνονται.

Ποια είναι η παρέμβαση της Attica bank στην εθνική οικονομία;
Είναι μεγαλύτερη η παρέμβαση της Attica bank από της Αγροτικής τράπεζας;

Το bankingnews.gr δεν έχει στόχο να πλήξει την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης όπως κάποιοι συνωμοσιολόγοι μπορεί να σκέφτονται αλλά να αναδείξει το πιο βασικό στοιχείο μπορεί ένα ασφαλιστικό Ταμείο να πετάει στο καλάθι των αχρήστων πάνω από 400 εκατ.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί - παλαιότερα εμπλεκόμενοι με την Attica bank - πρέπει να καταλάβουν ότι στόχος δεν είναι μόνο να διασωθεί μια τράπεζα αλλά αν τελικά αυτή η τράπεζα έχει θετική συνεισφορά στην οικονομία.
Ας προτάξουμε κάποια στιγμή το εθνικό συμφέρον πάνω από το ιδιοτελές.

Η άποψη μας είναι πολύ ξεκάθαρη.
Αν η Attica bank αλλάξει και ξεφύγει από την μακροχρόνια περίοδο ζημιών τότε θα έχει λόγο ύπαρξης.
Αν είναι να συνεχιστεί το ίδιο πείραμα που απέτυχε δεν
κατανοούμε γιατί πρέπει να διασωθεί η Attica bank όταν άλλες τράπεζες ποιοτικά ανώτερες όπως η Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η Probank δεν υπάρχουν.

Δυστυχώς όλα αυτά τα έχουμε πει στην διοίκηση της Attica bank ουκ ολίγες φορές και προειδοποιήσει πολλές φορές την τωρινή διοίκηση Γαμβρίλη για το αδιέξοδο.
Όταν υποστηρίζαμε ότι θα μηδενίσει η μετοχή της Attica bank όταν ήταν πάνω από 0,30 ευρώ ο πρόεδρος της τράπεζας μας έλεγε...θα διαψευστείς....για την ιστορία να αναφέρω ότι η μετοχή της Attica bank έφθασε στο 0,01 ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης