Τελευταία Νέα
Πολιτική

Eurogroup: Εκταμίευση δόσης μετά τα προαπαιτούμενα - Έως 16/11 νέο EWG - Moscovici: Θα βρεθεί λύση για τα NPLs

Eurogroup: Εκταμίευση δόσης μετά τα προαπαιτούμενα - Έως 16/11 νέο EWG - Moscovici: Θα βρεθεί λύση για τα NPLs
Στόχος η λύση των ανοιχτών ζητημάτων για την εκταμίευση της δόσης 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο νέο EWG έως στις 16 Νοεμβρίου

(upd21)Στο EuroWorking Group έως την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου μεταφέρεται η λύση των ανοιχτών ζητημάτων που έχουν ανακύψει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα, όπως προέκυψε στο Εurogroup σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.
Με βάση πληροφορίες του www.bankingnews.gr η συμβιβαστική πρόταση για τους πλειστηριασμούς είναι οι εξής:
Ποσό για την πρώτη κατοικία 150-160 χιλιάδες ευρώ (η Τρόικα προτείνει 80-110 χιλιάδες και η Κυβέρνηση αρχικά 300 και μετά 200 χιλ)
Ετήσιο εισόδημα 18-16 χιλιάδες ευρώ (η Τρόικα προτείνει 8 χιλ. και η κυβέρνηση πρότεινε αρχικά 30 χιλ.) καθώς και πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από εδώ και πέρα χωρίς όρια.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup J Dijsselbloem δήλωσε ότι είναι σημαντική η πρόοδος στην Ελλάδα ενώ επισήμανε ότι εντός της εβδομάδας πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί έως τις αρχές της νέα εβδομάδας Euro Working Group για να αξιολογήσει την πρόοδο.
Από την πλευρά του ο P. Moscovici ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:
«Οι Θεσμοί και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Επιπλέον, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, που διενέργησε ο SSM.
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα στον οικονομικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα.
Αυτό είναι το κλειδί για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και για τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Έως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.
Το ποσό των 10 δισ. ευρώ έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόνο εφόσον υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι.
Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Η κυβέρνηση διαθέτει μία εβδομάδα για να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα
Σε διαβεβαιώσεις ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της αναφορικά με τα σημεία που δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία προχώρησε μετά τη λήξη του σημερινού (9/11) Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα εναπομείναντα θέματα κλείνουν τις επόμενες μέρες», αναφερόμενος κυρίως στο κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε επίσης πως οι δανειστές εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την πρόοδο μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση.
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα από το αναμενόμενο.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση Ελλάδας - δανειστών σε επίπεδο EuroWorking Group» όπου αναμένεται και η τελική συμφωνία των δύο πλευρών.
Ο κ. Τσακαλώτος καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «έχουμε μία εβδομάδα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων» προκειμένου να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Dijsselbloem: Σημαντική η πρόοδος στην Ελλάδα – Εντός της εβδομάδας πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες
Για σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα γενικότερα και στο ζήτημα της ανακεφαλαίοποίησης των τραπεζών ειδικότερα έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, μετά το πέρας της συνεδρίασης του σημερινού (9/11) Eurogroup.
Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία πρέπει να κλείσουν εντός της εβδομάδας.
Αναλυτικότερα, τόνισε πως ότι προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν, κάνοντας ειδική μνεία στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων δανείων».
Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι έτοιμα προς εκταμίευση, αμέσως μόλις κλείσει το ζήτημα με τα προαπαιτούμενα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» εντός της εβδομάδας.
Άλλωστε, όπως σημείωσε, ο έλληνας υπουργός, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Moscovici: Θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή για τα «κόκκινα δάνεια» - Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί
Αισιόδοξος ότι μια κοινώς αποδεκτή λύση για τα «κόκκινα δάνεια» είναι εφικτή εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
Αναλυτικότερα, τόνισε ότι ο ίδιος συμμετείχε σε εποικοδομητικές συζητήσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ενώ έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
«Εργαζόμαστε μέρα – νύχτα για τα εκκρεμή ζητήματα», τόνισε ο Moscovici, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχει πρόοδος», αλλά απομένει ένα 20% των διαπραγματεύσεων για να επιλυθεί.
Τα μέτρα παίζουν άκρως σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα, πρόσθεσε στη συνέχεια, ενώ σχολίασε πως στο πλαίσιο του Eurogroup συζητήθηκε τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και τα «κόκκινα δάνεια».
Ο ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε πως «ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί», καθώς και ότι τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα.
«Θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή για τα κόκκινα δάνεια», τόνισε ο Moscovici, ενώ συνέχισε πως «η νομοθεσία για τις κατασχέσεις βρίσκεται στο επίκεντρο», σημειώνοντας πως οι ευαίσθητοι πολίτες πρέπει να προστατευθούν από τους πλειστηριασμούς.
Τέλος, ανέφερε πως θα υπάρξει τους επόμενους μήνες διαδικασία ανάκαμψης της Ευρωζώνης, αλλά και ότι σε επίπεδο Ευρώπης θα λυθεί και το μεταναστευτικό, καθώς υπάρχουν «προτάσεις για κοινές λύσεις».

Regling: Οποιαδήποτε δόση θα δοθεί στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων
Ως σαφή προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έχρισε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικό νέο για την ελληνική οικονομία ότι θα είναι λιγότερη η χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στη συνέχεια υποστήριξε πως στόχος όλων είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίας, ενώ πρόσθεσε πως ο ESM θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές.
«Έχουν ήδη δεσμευθεί 10 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά είναι δεδομένο πως πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα και να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα», τόνισε συγκεκριμένα, ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως «υπάρχουν δύο δισ. ευρώ που θα «ελευθερωθούν» μέχρι το τέλος του χρόνου».


Νωρίτερα το www.bankingnews.gr  ανέφερε:

Νωρίτερα, με νέα πρόταση έδωσε την τελική μάχη για να αρθεί το αδιέξοδο η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup, μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη του ΕuroWorking Group(EWG).
Μεγάλο αγκάθι παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κατέθεσε ανανεωμένη πρόταση στο Eurogroup, ώστε να υπάρξει συμφωνία, που θα αποτελέσει τη βάση για την τελική λύση στο νέο EuroWorking Group (EWG) στις 11 Νοεμβρίου.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Wolfang Schaeuble υπενθύμισε ότι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. 
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα, ωστόσο εκκρεμούν ακόμη ζητήματα.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για να δοθεί η δόση προς την Ελλάδα, ωστόσο η συμφωνία είναι θέμα ημερών. 
Μετά το γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει σήμερα απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. 
Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να αποτραπούν ενδεχόμενα προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γι αυτό τον λόγο πρέπει να δράσουμε άμεσα. 

Πλέον η λύση - συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς αναζητείται στο κρίσιμο Eurogroup σήμερα 9 Νοεμβρίου, ωστόσο η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ πλέον θεωρείται αδύνατη.
Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου ο Αλ. Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Juncker ΕΕ, Merkel Γερμανία και Hollande Γαλλία.
Ο συμβιβασμός είναι απόλυτα αναγκαίος καθώς κρίνει την έκβαση της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης.
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν το Eurogroup για να αποφασίσουν πόσα θα επενδύσουν και σε ποιες τιμές θα επενδύσουν νέα κεφάλαια στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Αν ο συμβιβασμός επιτευχθεί τότε η ανακεφαλαιοποίηση θα κινηθεί ομαλά και σε λογικές τιμές.
Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός σε πρώτη φάση θα πιέσει σημαντικές τις τιμές όπου προσφέρονται κεφάλαια, τα discount θα γίνουν ακραία όχι μόνο -50%.

MNI: Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ανανεωμένη πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια» στο Eurogroup με στόχο τη συμφωνία
Την πρόθεση της Ελλάδας να καταθέσει ανανεωμένη πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια» στο Eurogroup, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο MNI.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζει άκρως πιθανό το ενδεχόμενο το επιτελείο της χώρας να καταθέσει ανανεωμένη πρόταση, μετά την επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της χώρας, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση για το ζήτημα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο MNI, ο Αλ. Τσίπρας βρήκε «ευήκοα αυτιά» και ότι μια ανανεωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως κορυφαία προτεραιότητα του Αλ. Τσίπρα είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και να προστατευθούν οι φτωχοί σε μια περίοδο όπου η μεταναστευτική κρίση οξύνεται, κάτι που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Dombrovskis (Κομισιόν): Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα – Εκκρεμούν ακόμη ζητήματα
Στην επίσκεψή του πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα αναφέρθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι είδε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη πλήρως στο πρόγραμμα διάσωσης και την εφαρμογή του.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμη εκκρεμούν αρκετά ζητήματα.
Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου, ο Valdis Dombrovskis είχε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ αφού υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και να μείνει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας εντός τροχιάς.

Schaeuble (Γερμανία): Δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα
Λακωνικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι δεν εκτιμά να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα και ότι δεν πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν νομίζω ότι μπορούμε σήμερα να έχουμε μια συμφωνία (σ.σ. για την Ελλάδα), όμως θα ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι θεσμοί».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πληροί όλους τους όρους για να απελευθερωθούν τα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ.
Επίσης, ανέφερε ότι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Dijsselbloem: Πρέπει να διασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Δεν αναμένει την εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σήμερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Moscovici: Εντός των ημερών η συμφωνία με την Ελλάδα
Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για να δοθεί η δόση στην Ελλάδα, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, P. Moscovici, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία, αν όχι σήμερα, ενδεχομένως εντός των επόμενων ημερών.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι «η δυναμική παραμένει εξαιρετικά θετική, το πνεύμα είναι εξαιρετικά θετικό, θα υιοθετήσουμε μία σειρά μέτρων που θα συμβάλλουν στην εκταμίευση της δόσης».
«Η πλειονότητα των μέτρων έχει υιοθετηθεί, θα φτάσουμε σε μία απόφαση σήμερα ή τις επόμενες μέρες, δεν είμαστε μακριά, είμαστε κοντά» υπογράμμισε ο Moscovici, τονίζοντας ότι «υπάρχει η θέληση από όλες τις πλευρές, το πνεύμα όλων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προχωράμε για να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Eurogroup στο Μέγαρο Μαξίμου – Βλέπουν λύση τις επόμενες μέρες
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν αποκλείει εντελώς στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup να υπάρξει συμβιβασμός και πολιτική λύση στο θέμα των πλειστηριασμών.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο bankingnews.gr, εξηγούσε πως αυτή η έστω και μικρή αυτή αισιοδοξία προκύπτει από τις τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με Merkel, Hollande και Juncker.
Όπως αποκάλυψε, η Merkel είπε στον πρωθυπουργό ότι θα εισηγηθεί θετικά στον υπουργό της W. Schaeuble και πως η ίδια συμμερίζεται τον κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο των πλειστηριασμών.
Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.
Από την πλευρά του ο Hollande ήταν ευθύς εξαρχής θετικός τοποθετώντας το ζήτημα σε πολιτική βάση.
Ως εκ τούτου η ίδια κυβερνητική πηγή θεωρούσε δεδομένη τη στήριξη του Sapin στο Eurogroup, συμπληρώνοντας πως θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα σταθούν «σύμμαχοι» του Ευκ. Τσακαλώτου.
Ο Juncker δεν μπήκε καν στη διαδικασία των αριθμών.
Άκουσε τον πρωθυπουργό να του εξηγήσει την ελληνική πρόταση και τη διαδικασία των κριτηρίων και την ποσόστωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και απάντησε πως δεν είναι θέμα αριθμών, είναι πολιτικό ζήτημα κατανοώντας πλήρως το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς.
Μάλιστα ο Juncker δεσμεύτηκε πως ο ίδιος θα μεσολαβήσει στους Schaeuble και Dijsselbloem.
Πάντως η κυβέρνηση επιμένει πως εταίροι και πιστωτές θα δώσουν πίστωση χρόνου τριών – τεσσάρων 24ωρων, προκειμένου να επιτευχθούν αμφότερα συμβιβασμοί, ώστε το θέμα να κλείσει με θετικό πρόσημο για την ελληνική πλευρά μέσα στην εβδομάδα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η τελική επίλυση ενδέχεται να επιτευχθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα και στις επαφές που δρομολογεί εκεί με ξένους ηγέτες και θεσμικούς ο πρωθυπουργός.

Κομισιόν: Υπήρξε πρόοδος με την Ελλάδα - Συνάντηση Juncker - Dijsselbloem πριν το Eurogroup
Την θέση ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ο οποίος τόνισε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς».
«Το αποψινό Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο κ.Σχοινάς, ο οποίος επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού.
Ο κ.Σχοινάς υποστήριξε ότι ο Juncker θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.


ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Δεν μπορεί να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
Η δόση προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιευθεί, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισ. ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα προαπαιτούμενα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ερωτηθείσα για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, η εκπρόσωπος του Schaeuble τόνισε «το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ».

Σταθάκης: Αναζητούμε πολιτική λύση για τα κόκκινα δάνεια
Την θέση ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει πολιτική λύση προκειμένου να κλείσει το θέμα των «κόκκινων δανείων» και η προστασία της πρώτης κατοικίας διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
Σε δηλώσεις του στο Real Fm ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι έχει γίνει πρόοδος σε όλα τα θέματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
«Έχει γίνει πρόοδος σε όλα τα θέματα.
Υπάρχουν θέματα που πρέπει να κλείσουν αλλά αυτό είναι εφικτό.
Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η απόσταση που μας χωρίζει στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας» τόνισε ο κ.Σταθάκης, αναφέροντας ότι η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις ημέρες με τους θεσμούς έκλεισε τον κύκλο της
«Άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, εκτιμώντας πως θα υπάρξει συμβιβασμός στη διαφωνία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Sapin (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Θέλουμε συμφωνία με την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup – Αξιοσημείωτη πρόοδος
Την επιθυμία του για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλία, Michel Sapin, κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη πρόοδο.
«Η Γαλλία θέλει στο σημερινό Eurogroup μια συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα», δήλωσε ο Sapin στο Bloomberg.
Όπως τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος, η Ελλάδα έχει κάνει «αξιοσημείωτες προσπάθειες».
«Μια συμφωνία σήμερα θα πρέπει να σημαίνει πρόοδο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκταμίευση της δόσης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στην ουσία το ΕuroWorking Group θα εξετάσει τις δυνατότητες και τα σενάρια για τα ζητήματα αγκάθια μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν κάνει πίσω από την οριστική συμβιβαστική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αρκετά φειδωλοί, καθώς δεν θέλουν να προκαταλάβουν αποφάσεις ή να καλλιεργήσουν κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας.
Τα ανοιχτά ζητήματα που θα τεθούν εάν τελικά το ΕWG ανάψει πράσινο φως ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καθίσουν αύριο στο τραπέζι του Eurogroup, είναι οι πλειστηριασμοί, με την ελληνική κυβέρνηση να:
 -μην πέφτει κάτω από τα 180.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και 32.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων και οικογενειακά κριτήρια, αύξησης του ορίου της αντικειμενικής αξίας κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Το ζήτημα των ισοδυνάμων για την οριστική απαλλαγή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με την ελληνική κυβέρνηση να προκρίνει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού την μικρή αύξηση του φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Επικοινωνία Τσίπρα με Juncker, Merkel και Hollande

Εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, καθώς οι θεσμοί που βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται ανυποχώρητοι.
Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ο ίδιος τηλεφωνικές επικοινωνίες σήμερα το απόγευμα με ευρωπαίους αξιωματούχος και ηγέτες σε μια προσπάθεια να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα ώστε να προσχωρήσουν οι διαδικασίες για το κρίσιμο αυριανό (9/11) Eurogroup.
Πριν από λίγο ο Α. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, ενώ πληροφορίες από το Μαξίμου κάνουν λόγο και για τηλεφωνική του συνομιλία με Merkel και Hollande ίσως και σήμερα το βράδυ.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ενώ συζήτησαν και για την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν να στηρίξει την ελληνική πρόταση για πολιτική επίλυση των διαφορών με τους δανειστές, ώστε να δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Α. Τσίπρας ενημέρωση τον J.C Juncker ότι είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Μάλτα την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους τεχνοκράτες των Θεσμών, ενώ αυτή την ώρα γίνεται  τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Τηλεδιάσκεψη για τα ανοιχτά θέματα

Μία ακόμη έκτακτη τηλεδιάσκεψη, από τις πολλές που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ξεκίνησε νωρίτερα το απόγευμα (στις 18:30 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, επί του οποίου έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Στις χθεσινές διαβουλεύσεις δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση, με αποτέλεσμα οι τηλεδιασκέψεις να συνεχιστούν και σήμερα το απόγευμα, για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» που αφορούν κυρίως τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτή την ώρα συνέρχεται η  ομάδα εργασία των 19 (Euroworking group), η οποία θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 9/11,  το οποίο όμως για την ώρα, είναι "στον αέρα".
Για τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει και η οποία προβλέπει την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Μόνο έτσι, θα καταφέρει να καλύψει τα 330 εκ ευρώ που απαιτούνται προς αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Στο μεταξύ, η χθεσινή (Σάββατο 7/11), διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές που διήρκησε μέχρι αργά την νύχτα, απέβη άκαρπη, ενώ αλλεπάλληλες ήταν οι τηλεδιασκέψεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Οι συζητήσεις, που γίνονται τόσο σε τεχνικό όσο και πολιτικό, επίπεδο συνεχίστηκαν και σήμερα Kυριακή (8/11), ενδεχομένως κάτι τέτοιο να γίνει και το πρωί της Δευτέρας, πριν την έναρξη του Eurogroup.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι:

Η επίτευξη συμφωνίας θα επιτρέψει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου, ενώ το σημαντικότερο είναι πως θα επιτρέψει την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, του οποίου η τήρηση εξαιτίας της καθυστέρησης, που φτάνει τις δύο βδομάδες, βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Στα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Παράλληλα, επιχειρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.
Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης - η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).
Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Aνοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί το Eurogroup

Aνοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, πάντως όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για τα θέματα που εκκρεμούν, το Eurogroup της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου να αναβληθεί και θα επανακαθοριστεί σε αόριστο - προς το παρόν - χρόνο.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ελληνική «συμβιβαστική πρόταση» για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας παρά τις αρχικές αντιδράσεις του «κουαρτέτου» και ειδικά του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η συμβιβαστική λύση τελικά θα πάρει το πράσινο φώς από το Eurogroup της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου του 2015.
Η κυβέρνηση δειχνει να αναζητά πολιτική λύση, καθώς οι διαφορές με την τρόικα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών παραμένουν χαοτικές.
Όσον αφορά τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπάρχει εμπλοκή για την επιβολή φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, καθώς η σύμβαση με το δημόσιο προβλέπει σταθερό φορολογικό καθεστώς.
To ζήτημα πλέον που εγείρεται....αν υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση και το Eurogroup δεν δώσει το πράσινο φως ειναι να καλυφθεί σε αυτή την φάση το σκέλος των ιδιωτών και ομολογιούχων και σε επόμενη φάση πολύ σύντομα να προχωρήσει το σκέλος της συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αν το Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου δόσει το πράσινο φως θα «ξεμπλοκάρουν» και τα 10 δισεκ. που έχουν ήδη χορηγηθεί από τον ESM σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ακόμη και αν υπάρξει εμπλοκή – σενάριο όχι πιθανό – θα υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Κομισιόν: Καθημερινή η πρόοδος με την Ελλάδα - Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα αποφασιστεί η εκταμίευση

Οι συζητήσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Annika Breidthardt, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.
Όπως ανέφερε, οι θεσμοί βρίσκονται στην τελική φάση της αξιολόγησης και μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη-μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης.
«Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά η A. Breidthardt.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρκέστηκε να πει ότι προχωράμε, για να συμπληρώσει ότι τόσο σε αυτό το θέμα όσο και σε άλλα είναι προτιμότερο οι συζητήσεις να γίνονται εκεί που πρέπει και όχι παρουσία των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για την αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης για την προστασία της α' κατοικίας με όριο 180 χιλ.

Συγκρατημένα αισιόδοξο εμφανίζεται τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης ότι το η ελληνική «συμβιβαστική πρόταση» για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας παρά τις αρχικές αντιδράσεις του «κουαρτέτου» και ειδικά του ΔΝΤ τελικά θα πάρει το πράσινο φώς από το Eurogroup της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου του 2015.
Μάλιστα μία ώρα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συνεδρίαση του Euroworking Group.
Αργά το χθες το βράδυ 5 Νοεμβρίου υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι τα αρνητικά μηνύματα των προηγούμενων ημερών και οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στα τεχνικά κλιμάκια έχουν δώσει τη θέσης τους σε ένα κλίμα «διάθεσης για συμβιβασμούς» σε ότι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών το οποίο αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση το μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dombrovskis, που είναι το «μάτι και το αυτί» της Angela Merkel στην Κομισιόν, τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz και η θετικές δηλώσεις άλλαξαν το κλίμα αλλά αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα των πλειστηριασμών.
Για όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα το μήνυμα από εταίρους και πιστωτές είναι σαφές και σε αυστηρούς τόνους.
Πρώτα η ψήφιση και εφαρμογή του συνόλου των προαπαιτούμενων και μετά η εκταμίευση των δόσεων 2 συν 1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα οι ίδιες κυβερνητικές πήγες αν και αποτιμούσαν θετικά τη δήλωση του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη Mario Draghi πως θα μπορούσε η πρώτη και κρίσιμη αξιολόγηση να αποσυνδεθεί από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν έκρυβε τις επιφυλάξεις της ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις από τους πιστωτές.
Αλλά και ο Pierre Moscovici κατέστησε σαφές ότι προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ αρνήθηκε να συνδέσει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας με το προσφυγικό.
Αντίθετα ο Martin Schulz άνοιξε παράθυρο για την ελάφρυνση του προγράμματος λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.
Σε ότι αφορά τις 100 δόσεις οι δανειστές εμφανίζονται ανένδοτοι στις θέσεις τους με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως δεν κατανοεί το συνολικό σκεπτικό των θεσμών που επιμένουν στην ακύρωση του νόμου.
Πάντως, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι στο ζήτημα των πλειστηριασμών η ελληνική πρόταση που βάζει ως ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο τα 35.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων και προβλέψεις για αύξηση τω ορίων με οικογενειακά κριτήρια δεν μπορεί να πάει παρακάτω.
Στο Οικονομικό επιτελείο ήδη μιλούν για μια υποχώρηση σημαντική υποχώρηση από την πρώτη πρόταση που προστάτευε το 72% των δανειοληπτών στο 60% μεσοσταθμικά.
Την ίδια ώρα αν υπάρξουν τυχόν εμπλοκές που θα προδιαγράφουν ναυάγιο στο Eurogroup ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσα στο Σαββατοκύριακο με ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς ζητώντας να παρέμβουν πολιτικά στηρίζοντας την ελληνική πρόταση.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ανακοινώσε πως σήμερα το ισοδύναμο θα ανακοινωθεί αλλά όλες οι πληροφορίες να αναφέρουν πως κανέναν από τα σενάρια που έχουν πέσει τραπέζι συμπεριλαμβανομένης και της μικρής αύξησης φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ γίνονται αποδεκτά.

(πρώτη ενημέρωση 6 Νοεμβρίου 2015, 07:35)

www.bankingnews.gr

Moscovici: Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για να δοθεί η δόση προς την Ελλάδα

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης