Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η DGCom θα εγκρίνει το κεφαλαιακό πλάνο της Attica bank; Η KPMG ανησυχεί - Οι λύσεις είναι δύο good και bad bank ή bail in

tags :
Η DGCom θα εγκρίνει το κεφαλαιακό πλάνο της Attica bank; Η KPMG ανησυχεί - Οι λύσεις είναι δύο good και bad bank ή bail in
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την Attica bank - Πρέπει να παραδώσει σύντομα το capital plan
Μετά το δημοσίευμα του bankingnews.gr ότι η Attica bank κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, ότι βρίσκεται στον προθάλαμο της επαπειλούμενης αφερεγγυότητας και θα οδηγηθεί σε διάσπαση σε good και bad bank η Attica bank προέβη σε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση.
Η Attica bank ανέφερε ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα, το ΤΣΜΕΔΕ ο βασικός μέτοχος θα συνεχίσει να είναι βασικός μέτοχος και στο μέλλον ενώ βρίσκεται σε συνεννοήσεις  με ιδιώτες επενδυτές.
Όμως συνεχίζει στην ανακοίνωση ότι εάν και εφόσον απομείνει υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ θα δικαιούται να κάνει χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
Η Attica bank θα πρέπει να υποβάλλει στην ΤτΕ κεφαλαιακό πλάνο έως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου του 2015.
Το πλάνο αναδιάρθρωσης όμως θα πρέπει να το εγκρίνει η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ποια είναι η πρόκληση της Attica bank;
Με βάση τα stress tests χρειάζεται 1,021 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων το βασικό σενάριο είναι 857 εκατ.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει 104 εκατ αναβαλλόμενης φορολογίας και 95 εκατ μετατροπής ομολογιακού σε μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι τα 857 εκατ θα μειωθούν στα 657 εκατ.
Διαθέτει μόλις 51 εκατ κεφάλαια με 22 εκατ αποθεματικά και 811 εκατ σωρευμένες ζημίες.
Να σημειωθεί πάντως ότι στην σελίδα 22 της παρουσίασης της Attica bank ο ορκωτός ελεγκτής KPMG (της Attica bank) αναφέρει ότι «οι ουσιώδεις αβεβαιότητες ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντική αμφιβολία για την δυνατότητα του ομίλου να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιχειρηματική του δραστηριότητα».
Η DGCom θα πρέπει να εγκρίνει μια ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 600 εκατ ευρώ ή 760 εκατ συνολικά μαζί με το δυσμενές σενάριο.
Στα 600 εκατ του βασικού σεναρίου το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να επενδύσει 300 εκατ και τα υπόλοιπα ιδιώτες.
Το ΤΧΣ θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου τα υπόλοιπα περίπου 160 εκατ.
Ξεπερνώντας το μείζον ηθικό και νομικό θέμα, το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ μηδενίστηκαν και θα επενδύσει πάλι 330 εκατ ασφαλισμένων πολιτών, θα βρεθούν τα υπόλοιπα 300 εκατ;
Αν υπάρξει επενδυτής που θα καταβάλλει 300 εκατ γιατί δεν τα επενδύει στην Alpha ή την Eurobank που έχουν παραπλήσιες κεφαλαιακές ανάγκες….στο βασικό σενάριο;

Το bankingnews.gr επικοινώνησε με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους και τους ζήτησε την άποψη για το ποια μπορεί να είναι τα εναλλακτικά σενάρια για την Attica bank αν δεν καταφέρει να καλύψει το βασικό σενάριο και η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής

Οι επιλογές για την Attica bank είναι δύο
1)Η κακή περίπτωση να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα να επιλεγεί ο δύσκολος δρόμος της εξυγίανσης μέσω ενός μεταβατικού σχήματος.
Σε αυτή την περίπτωση μέτοχοι και ομολογιούχοι καταστρέφονται καθώς χάνουν πλήρως τις αξίες τους.
Η καλή Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ χωρίς το ΤΣΜΕΔΕ και θα πωληθεί ή συγχωνευθεί π.χ. με συνεταιριστικές τράπεζες.
2)Η καλή περίπτωση είναι να υπάρξει bail in με μετόχους και ομολογιούχους χωρίς να σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα, το ΤΧΣ να καλύψει μεγάλος μέρος της ανακεφαλαιοποίησης μαζί με το ΤΣΜΕΔΕ που θα ξεκινήσει την επένδυση του….από το μηδέν.
Ο νόμος BRRD δίνει διάφορες επιλογές για το resolution σε μια τράπεζα.

Τι θα συμβεί;

Θέσαμε ένα ερώτημα μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΧΣ βασικό σενάριο stress tests χωρίς resolution;
Όχι ήταν η απάντηση.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την Attica bank και πρέπει απαραιτήτως και πρωτίστως να λάβει το capital plan την έγκριση της DGCom.

Υποσημείωση

Ο υπουργός Χ. Σπίρτζης προσπαθεί να διασώσει την Attica bank, ως παλιός του ΤΕΕ αλλά με ποια μέθοδο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης