Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η ΕΚΤ πριν από κάθε σημαντική απόφαση πραγματοποιούσε μυστικές συναντήσεις με τραπεζίτες - Μία αφορούσε την Ελλάδα

FT: Η ΕΚΤ πριν από κάθε σημαντική απόφαση πραγματοποιούσε μυστικές συναντήσεις με τραπεζίτες - Μία αφορούσε την Ελλάδα
Οι Financial Times αποκαλύπτουν σειρά επαφών από τον Αύγουστο του 2014 ως το 2015 της ΕΚΤ με τη UBS, τη BNP Paribasκαι hedge funds

Τα μυστικά ραντεβού έξι μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ από τον Αύγουστο του 2014 ως τον Αύγουστο του 2015 αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Η αμερικάνικη εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, ότι πλέον η ΕΚΤ έχει θεσπίσει αρχές και κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο που θα γίνονται πλέον οι επαφές ανάμεσα στους τραπεζίτες.
Αλλά και πάλι η ΕΚΤ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την BofE που απαγορεύει ρητά τέτοιες συναντήσεις πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ ακολουθεί, όμως, άλλη πρακτική και όπως αναφέρουν οι Financial Times ο Benoît Cœuré και ο Yves Mersch, μέλη του εκτελεστικού της συμβουλίου συναντήθηκαν με ανθρώπους της UBS πριν από το διήμερο συνέδριο για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου του 2014.
Ο Cœuré συνάντησε επίσης στελέχη της BNP Paribas το πρωινό της 4ης Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΚΤ αιφνιδίασε τις αγορές μειώνοντας τα επιτόκια, ενώ τότε ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει και την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση).
Ο Cœuré είχε επίσης συνάντηση με στέλεχος της Black Rock τον Μάρτιο του 2015, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε και λεπτομέρειες για την ποσοτική χαλάρωση του 1,1 τρισ. ευρώ.
Επίσης πραγματοποιήθηκε και μία συνάντηση με ελληνικό ενδιαφέρον όταν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vítor Constâncio και ο οικονομικός διευθυντής Peter Praet είχαν επαφές με το hedge funs Algebris.
Ήταν στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης το περασμένο καλοκαίρι, όταν το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφάσιζε αν θα συνέχιζε την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Ο Praet συναντήθηκε με το Algebris στις 23 Ιουνίου 2015 και με εκπροσώπους της BNP Paribas στις 22 Ιουνίου και της Pimco στις 25 Ιουνίου.
Από την ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι συνηθίζουν αυτές τις επαφές, διότι πρέπει «να καταλαβαίνουν οι αγορές πως η νομισματική πολιτική μεταδίδεται στην πραγματική οικονομία.
O Draghi υποστήριξε ότι κάθε ραντεβού θα ανακοινώνεται τρεις μήνες μετά την πραγματοποίησή του και ο Coeure είχε πει τον Αύγουστο ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιούνται οι συναντήσεις του.
Είναι δεδομένο ότι ούτε ο Coeure, ούτε ο Constancio, ούτε ο Praet, ούτε ο Mersch παραβίασαν κάποιον κανόνα της ΕΚΤ, που πλέον, όμως, καθιερώνει την «ήσυχη περίοδο», απαγορεύοντας στα στελέχη της να μιλούν δημόσια μία εβδομάδα πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Απαγορεύει επίσης και τη συζήτηση ευαίσθητων πληροφοριών μυστικά.
Στην περίπτωση της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε πολλές τηλεδιασκέψεις και ad hoc συναντήσεις για την κρίσιμη κατάσταση τότε στην Ελλάδα, αλλά και πάλι ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν ευαίσθητες πληροφορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης