Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κέρδη κατέγραψε το 60% των εταιριών του Stoxx 600 στο γ’ τριμ. 2015 – Πτώση για τις τράπεζες

FT: Κέρδη κατέγραψε το 60% των εταιριών του Stoxx 600 στο γ’ τριμ. 2015 – Πτώση για τις τράπεζες
Ενισχυμένοι οι τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και της υγείας και καταναλωτικών αγαθών όπως τα αυτοκίνητα
«Δεν είναι φανταστικά, αλλά δεν είναι και άσχημα». Με αυτό το σχόλιο υποδέχονται οι Financial Times τις μεταβολές στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με το 60% των εταιριών να καταγράφουν κέρδη στο τρίτο τρίμηνο του 2015.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Goldman Sachs Peter Openheimer υπάρχει ένας μέσος όρος κερδών 0,3% προσαρμοσμένη βάση και 1,3% σε κεφαλαιοποιημένη βάση, σε αντίθεση με τις πωλήσεις που παραμένουν απογοητευτικές παρουσιάζοντας κάμψη -0,7% σε ισοσταθμισμένο μέσο όρο και -0,9% σε κεφαλοποιημένο μέσο όρο.
Η ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τις τηλεπικοινωνίες των οποίων τα κέρδη γύρισαν σημαντικά, το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της υγείας, αλλά οι τράπεζες απογοήτευσαν.
Οι εταιρίες που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές είχαν κακές επιδόσεις εξαιτίας της επιβράδυνσης, υπερβαίνοντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 4,4% και κατά 0,9% σε προσαρμοσμένη βάση.
Αλλά η Barclays θεωρεί ότι τα νέα δεν είναι και τόσο άσχημα, καθώς όπως επισημαίνει ακόμα κι έτσι οι εταιρίες κατέγραψαν κέρδη 9% σε ετήσια βάση για το τρίτο τρίμηνο του 2015.
Η Barclays εξηγεί ότι η επιβράδυνση είναι περισσότερο αισθητή στα αγαθά, τις μεταφορές και την τεχνολογία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αυτή αντανακλά μία προσωρινή μείωση των αποθεμάτων και έχει να κάνει με τον τρέχοντα κύκλο στην παγκόσμια παραγωγή.
Οι τράπεζες ήταν επίσης «φτωχές» μέχρι τώρα, αλλά τα καταναλωτικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια ενισχύθηκαν.
Στο μεταξύ η καθοδική αναθεώρηση στις εκτιμήσεις κερδών είναι πιο μεγάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η τράπεζα.
Για τις μεσαίες εταιρίες οι αναλυτές αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για το 2015 κατά 0,1%.
Εκεί που οι καθοδικές αναθεωρήσεις είναι πιο μεγάλες είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι -0,6% και -2,2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης