Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests: 13,8-14,2 δισ με βασικό 4,4 δισ και δυσμενές 9,4-9,6 δισ – Πειραιώς 4,8 δισ Εθνική 4,4 Alpha 2,5 Eurobank 2,1 δισ

Stress tests: 13,8-14,2 δισ με βασικό 4,4 δισ και δυσμενές 9,4-9,6 δισ – Πειραιώς 4,8 δισ Εθνική 4,4 Alpha 2,5 Eurobank 2,1 δισ
Οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν πλήρως τις ελάχιστες ΑΜΚ και ορισμένες (Eurobank - Alpha) θα καλύψουν μέρος ή το σύνολο και του δυσμενούς σεναρίου
Στα 13,8-14,2 δισεκ. ευρώ διαμορφώνονται οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα stress tests τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα 31 Οκτωβρίου του 2015 επίσημα.
Με βάση τα stress tests και τις πληροφορίες που έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά τις τελευταίες εβδομάδες η συνολική κεφαλαιακή ανάγκη διαμορφώνεται στα 13,8-14,2 δισεκ.
Το βασικό σενάριο των stress tests που πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες διαμορφώνεται στα 4,4 δισεκ και το δυσμενές που μπορεί να καλυφθεί από το ΤΧΣ και προαιρετικά από τους ιδιώτες στα 9,4 δισεκ.
Με βάση την κατανομή κατά τράπεζα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα stress tests καθορίζονται ως εξής
Πειραιώς 4,8 δισεκ. ευρώ
Εθνική 4,4 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 2,5 δισεκ. ευρώ
Eurobank 2,1 δισεκ. ευρώ.
Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν την υποχρέωση να καλύψουν κατ΄ ελάχιστο το βασικό σενάριο.
Οι τράπεζες συμμετέχουν στην διαδικασία και έχουν υποβάλλει προσφορές ανταλλαγής στους ομολογιούχους τους tier 1, tier 2 και senior ομολόγων με στόχο να καλύψουν έως 2 δισεκ.
Όσοι επιλέξουν από τους ομολογιούχους να μετατρέψουν τα ομόλογα τους σε μετοχές θα λάβουν μετοχές από τις ΑΜΚ και με τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Πρακτικά οι ελάχιστες αυξήσεις κεφαλαίου για το βασικό σενάριο των  4,4 δισεκ. αφαιρώντας τις προσφορές ανταλλαγής διαμορφώνονται στα 2,4 δισεκ. περίπου.
Οι τράπεζες με βάση τις ελάχιστες υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να αντλήσουν
Η Alpha bank περίπου 250 εκατ
Η Eurobank 400-350 εκατ
Η Εθνική περί τα 500 εκατ ή χαμηλότερα
Η Πειραιώς λιγότερα από 1,6 με 1,5 δισεκ…
Ορισμένες τράπεζες όμως όπως η Eurobank και η Alpha bank θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου μεγαλύτερες από τις ελάχιστες απαραίτητες.
Η Eurobank θα μπορούσε να αντλήσει από 1,5 έως 2 δισεκ. δηλαδή να καλύψει όλο το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.
Η Alpha bank τουλάχιστον 1 δισεκ. με 1,2 δισεκ.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό του ΤΧΣ στην Eurobank π.χ. θα υποχωρούσε κάτω από 10% έναντι 35% της τρέχουσας περιόδου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι 200-250 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα επενδύσει η EBRD η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης η οποία θα επενδύσει και στην Παγκρήτρια συνεταιριστική τράπεζα.  
Ισχυρή η συμμετοχή της Fairfax , του Ross και άλλων βασικών επενδυτών.
Η Eurobank θα συγκεντρώσει με βάση όλες τις ενδείξεις τουλάχιστον 1,5 δισεκ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου χωρίς να αποκλείονται και τα  δισεκ.

Πως θα καλυφθεί το δυσμενές σενάριο των 9,4 δισεκ;

Πρωτίστως προαιρετικά από τους ιδιώτες επενδυτές όπως στην περίπτωση της Eurobank που θα καλύψει μέρος ή το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με ιδιωτικά κεφάλαια.
Όσες τράπεζες όμως δεν καλύψουν το δυσμενές σενάριο με ιδιωτικά κεφάλαια, το ΤΧΣ με μετατρέψιμα ομολογιακά cocos με επιτόκιο 8% και με αυξήσεις κεφαλαίου θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν προσδιορίζει το ποσοστό cocos και μετοχών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 75% θα είναι cocos  και 25% κοινές μετοχές αλλά ο νόμος δίνει το δικαίωμα της απόφασης στο υπουργικό συμβούλιο.

Το συμπέρασμα

Eurobank και Alpha bank θα καλύψουν είτε συνολικά τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, είτε μεγάλο μέρος αυτών και του δυσμενούς σεναρίου.
Αν οι ιδιώτες καλύψουν το 50% της ανακεφαλαιοποίησης το ΤΧΣ θα έχει περιορισμένο ρόλο σε αυτές τις δύο τράπεζες.
Η Εθνική θα χρησιμοποιήσει την ΑΜΚ και την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank οπότε η Εθνική θα μπορέσει να αποπληρώσει σύντομα τα cocos δηλαδή να ξεχρεώσει το σύνολο των 4,4 δισεκ. που της αναλογούν.
Η Πειραιώς με 4,8 δισεκ. θα καλύψει 100% το βασικό σενάριο και σταδιακά θα αποπληρώνει μέρος των cocos σε βάθος χρόνου.
Η Πειραιώς δεν έχει το βάρος των προνομιούχων μετοχών καθώς τα έχει αποπληρώσει τα 750 εκατ από το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης