Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και τρία όχι στα οποία κατέληξαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και τρία όχι στα οποία κατέληξαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας
O Γ. Κατρούγκαλος προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου μέσα στο Νοέμβριο
Σε τρία «όχι» κατέληξαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε με θέμα την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και τις αλλαγές που προωθούνται στη βάση της διαπραγμάτευση με του θεσμούς.  
Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου μέσα στο Νοέμβριο, ενώ στη συνεδρίαση έγινε λόγος για εθνική σύνταξη ισόποση για όλους, με τον αρμόδιο υπουργό να μην εξειδικεύει σε νούμερα.
Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αλλαγές στα ηλικιακά όρια, ενώ μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφιερώθηκε στην προστασία ειδικών κατηγοριών συνταξιούχων που πρέπει να προστατευτούν, όπως είναι τα Αμεα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Καλά πληροφορημένες κομματικές πηγές ανέφεραν ότι τα μέλη του κομματικού οργάνου συμφωνήσαν ότι δεν δέχονται περαιτέρω οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, το δεύτερο «όχι» αφορά στην συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και το τρίτο είναι πως αρνούνται να δεχθούν κάθε σενάριο που θα καταργεί τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, που συμμετείχε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τα καυτά ζητήματα, όπως τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ή το ύψος των συντάξεων και οι δομικές αλλαγές, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και καταρτίσει μια ολοκληρωμένη πρόταση χωρίς να δεσμεύεται από το πόρισμα της επιτροπής σοφών.
Πάντως η συνεδρίαση θα επαναληφθεί με τα μέλη του κομματικού Οργάνου να συμφωνούν ομόφωνα πως αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την μέσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Μάλιστα στην συνεδρίαση μετείχαν και τα μέλη του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ανέλαβαν να μελετήσουν μια νέα και ολοκληρωμένη πρόταση με τη βοήθεια εργατικών Ινστιτούτων  και εξειδικευμένων εργατολόγων και εμπειρογνωμόνων.
Σε κάθε περίπτωση στην Πολιτική Γραμματεία συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εξευρεθούν νέοι πόροι για το ασφαλιστικό και να τεθεί σε ισχύ η απόδοση του 25% των εσόδων από τις κρατικοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης