Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Το επικίνδυνο σχέδιο της ΕΕ για τις τράπεζες - Ανοίγει ο δρόμος της καταστροφής τους

Financial Times: Το επικίνδυνο σχέδιο της ΕΕ για τις τράπεζες - Ανοίγει ο δρόμος της καταστροφής τους
Οι FT επισημαίνουν ότι οι επενδυτές διεθνώς αντιτίθενται φανερώς στις αποφάσεις της ΕΕ για τις τράπεζες
Οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία μετά από μήνες αδιεξόδου και άγριες πιέσεις από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που θα αναβιώσει τους φόβους των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, γράφει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Financial Times και επισημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη «διάλυση» των μεγάλων τραπεζών.
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν αφορούν περίπου 30 τράπεζες, όπως η Deutsche Bank και η BNP Paribas που είτε έχουν κριθεί ως συστημικά σημαντικές από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές ή ξεπερνούν ορισμένα όρια, όπως για παράδειγμα αναφορικά με το συνολικό ενεργητικό τους ή τις εμπορικές δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα απαγορεύονται στις εν λόγω τράπεζες ορισμένες συναλλαγές, όπως το να επενδύουν με δικά τους χρήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα τους ζητείται να αποδείξουν στις εποπτικές αρχές ότι οι επενδυτικές τραπεζικές τους δραστηριότητες δεν αποτελούν απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Αν ο επιβλέπων δεν πειστεί, η τράπεζα θα πρέπει είτε να υποχρεωθεί να διακόψει τμήμα των συναλλαγών του ή να αντιμετωπίσει μια σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων της.
"Το σχέδιο της Ευρωτράπεζας μπορεί να είναι καταστροφικό αν δεν μελετηθεί σωστά», δήλωσε ο Wim Mijs, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας.
«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτή η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Société Générale, Frederic Oudea, προειδοποίησε μέσω των Financial Times, νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα σχέδια της ΕΕ ήταν «αντιπαραγωγικά», προσθέτοντας ότι «αν δεν είμαστε προσεκτικοί, στη συνέχεια, οι προτάσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την ικανότητα των τραπεζών να αναλάβουν επενδυτικές δράσεις αλλά και να παρέχουν στους πελάτες τους διάφορες υπηρεσίες».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης