Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy: Η πικρή πλευρά του τρίτου ελληνικού μνημονίου - Εμφανή τα πρώτα σημάδια κόπωσης

Foreign Policy: Η πικρή πλευρά του τρίτου ελληνικού μνημονίου - Εμφανή τα πρώτα σημάδια κόπωσης
Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy τονίζει ότι η Αθήνα φαίνεται να καθυστερεί τις διαδικασίες των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ το μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο...
Τις πικρές πλευρές του τρίτου κατά σειρά ελληνικού μνημονίου φωτίζει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, το οποίο τονίζει ότι τα σκληρά μέτρα κάνουν ήδη από πολύ νωρίς την εμφάνισή τους και έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.
Με τις Βρυξέλλες να διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση της πρώτης δόσης εάν δεν υλοποιηθούν τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα, η Αθήνα φαίνεται να καθυστερεί τις διαδικασίες, ενώ η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Valdis Dombrovskis στην Αθήνα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση:
Να καταδείξει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυσανεξία των δανειστών προς νέες καθυστερήσεις.
Μάλιστα το Foreign Policy τονίζει ότι τα πρώτα «σημάδια κόπωσης» έχουν κάνει την εμφάνισή τους, λόγω του νέου μνημονίου, ενώ στην Ελλάδα έχει καταστεί μείζον θέμα η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ωστόσο, οι δανειστές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο θέμα των «κόκκινων» δανείων που σχετίζεται άμεσα με την κρίσιμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Είναι φανερό πως οι δανειστές θέλουν να υπάρξει στο μέλλον μικρότερη ασφάλεια για τους δανειολήπτες και ουσιαστικά να καλυφθούν μόνο όσοι πραγματικά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, με την κυβέρνηση θα επιθυμεί να διευρύνει την προστασία και στα λεγόμενα μεσαία στρώματα.
Η σαφής διάσταση απόψεων στο συγκεκριμένο ζήτημα αποκτάει τον χαρακτήρα μιας κορυφής σε ένα -κατά τα λοιπά - μεγάλο παγόβουνο που είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Το ζήτημα είναι, επισημαίνει το Foreign Policy, ότι τα αγκάθια παραμένουν: η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτημα καίριο για την ανάπτυξη της οικονομίας της και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το Ταμείο επιμένει στη θέση του ότι αν δεν υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους, δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης