Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έξι χρόνια το ίδιο έργο, οι ίδιες «συνταγές», η ίδια κρίση, η ίδια γκρίνια – Ώρα για restart

Έξι χρόνια το ίδιο έργο, οι ίδιες «συνταγές», η ίδια κρίση, η ίδια γκρίνια – Ώρα για restart
Αναγκαίο να δραστηριοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία
Εδώ και έξι χρόνια οι πολίτες παραμένουν θεατές στο ίδιο έργο.
Στο διάστημα αυτό η ελληνική κοινωνία έχει δοκιμάσει όλες τις πιθανές κυβερνήσεις, από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.
Αλλά η κρίση είναι ακόμα εδώ και οι «συνταγές» που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της παραμένουν οι ίδιες.
Και αποδεικνύονται εξίσου αναποτελεσματικές.
Με ευθύνη όλων.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ζητούν από τους δανειστές να χαλαρώσουν το πρόγραμμα διότι διαφορετικά δεν θα «βγει», προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα τεθεί υπό κίνδυνο και η κοινωνική σταθερότητα.
Οι δανειστές δεν υποχωρούν, προειδοποιούν με τη σειρά τους ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ότι δεν υπάρχει χώρος για ελαφρύνσεις και παράλληλα εκτιμούν ότι εάν υλοποιηθούν στο ακέραιο το πρόγραμμα και τα συμφωνηθέντα, τότε θα έρθουν και οι καλύτερες ημέρες.
Η αντιπολίτευση οχυρωμένη πίσω από την ήττα της στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αναζητά μεν κατεύθυνση, στίγμα και ανανέωση, αλλά επιμένει παλαιοκομματικά, επιλέγοντας αντί για συνεννόηση, την επίθεση με κάθε αφορμή στην κυβέρνηση.
Οι θέσεις των «πρωταγωνιστών» είναι γνωστές.
Έχουν αναλυθεί εκτεταμένα κατά το παρελθόν.
Αλλά παρά τις αναλύσεις και τις διαπιστώσεις, οι θέσεις αυτές δεν μπορούν να συνεισφέρουν τίποτα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες.
Η ανεργία παραμένει στα ύψη, τα εισοδήματα έχουν περικοπεί δραστικά, οι συντάξεις είναι αντιμέτωπες με νέες μειώσεις, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια τους, οι φόροι αυξάνονται, το κοινωνικό κράτος είναι υπό κατάρρευση και οι επενδύσεις εξακολουθούν να φαντάζουν μακρινό όνειρο.
Έχει έρθει και πάλι η ώρα που το πολιτικό σύστημα καλείται συντεταγμένα και μακριά από πολιτικούς τακτικισμούς και μικροπολιτική στρατηγική, να βρει ένα πεδίο συνεννόησης για να καταλήξει σε κοινά αποδεκτές λύσεις.
Έχει έρθει και πάλι η ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει αποστασιοποιημένη από τις όποιες ιδεοληψίες και στερεότυπα της και να προχωρήσει με υπευθυνότητα και σχέδιο στην επόμενη ημέρα.
Οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε μια σειρά από μέτωπα, θα είναι αναγκαστικά επώδυνες.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 έβαλαν ένα ξεκάθαρο τέλος στα όποια ουτοπικά εναλλακτικά σχέδια «φυγής» από την κρίση και απέδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο τι και πώς το επιθυμεί ο ελληνικός λαός.
Αλλά παράλληλα θα πρέπει και οι πολίτες – επαγγελματίες, άνεργοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι, συνδικαλιστές – να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, διότι τα ζητήματα που ζητούν λύση είναι τεράστιας σημασίας.
Δεν γίνεται οι πάντες να γκρινιάζουν για τα πάντα.
Με αυτή τη νοοτροπία, δεν μπορεί η χώρα αλλάξει επιτέλους σελίδα και να πάει μπροστά.
Είναι η στιγμή που πρέπει να ενεργοποιηθούν οι όποιες δημιουργικές δυνάμεις έχουν απομείνει σε αυτόν τον τόπο, σε αυτό το πολιτικό σύστημα, σε αυτήν την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης των τελευταίων έξι ετών, αν όχι δεκαετιών.
Μόνο που αυτήν την φορά οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει.
Για όλους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης