Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η Ελλάδα θα γίνει ένας προσφυγικός καταυλισμός για την ΕΕ - Η Merkel βασίζεται σε αυτό

Financial Times: Η Ελλάδα θα γίνει ένας προσφυγικός καταυλισμός για την ΕΕ - Η Merkel βασίζεται σε αυτό
Σκληρή κριτική στις αποφάσεις της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό
Με την Ευρώπη να προσπαθεί να βρει λύση στο προσφυγικό ζήτημα για το πώς θα αντιμετωπίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων, ο χειμώνας πλησιάζει και η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, γράφουν οι Financial Times.
Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των κρατών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να καταλήξουν 100.000 πρόσφυγες στα καταφύγια στα Βαλκάνια, αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker προειδοποίησε ότι οι οικογένειες των προσφύγων θα μπορούσαν να «χαθούν παταγωδώς» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Ελλάδα, μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην Αυστρία και τη Γερμανία χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ.
Προς το παρόν, οι φορείς που καλούνται να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο, πάσχουν από έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το έδαφος, ενώ παράλληλα υπάρχει και πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των χωρών όπως η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, αφού έχουν συχνά τεταμένες διπλωματικές σχέσεις, επισημαίνουν οι FT.
«Δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι σε κίνηση τη στιγμή που μιλάμε», είπε στους FT ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν την Κυριακή, η Ελλάδα θα γίνει προσωρινά εκ των πραγμάτων ένας προσφυγικός καταυλισμός για την υπόλοιπη ΕΕ, με τη φιλοξενία 30.000 προσφύγων που έχει συμφωνηθεί για το 2015, παρά τη ζωηρή αντίδραση Ελλήνων αξιωματούχων στο παρελθόν γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.
Άλλες 20.000 θέσεις για τους αιτούντες άσυλο θα πρέπει να παρέχονται από πρόχειρα καταλύματα - «όπως τα σπίτια ελληνικού λαού» σχολιάζουν καυστικά οι FT.
Αυτές οι επιπλέον θέσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται από την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, την UNHCR και να χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η κα Merkel βασίζεται στις επιπλέον θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα - σε συνδυασμό με το αμφιλεγόμενο σχέδιο της ΕΕ να μεταφέρει 160.000 αιτούντες άσυλο σε όλη την Ευρώπη - για να βάλει τάξη στην κατάσταση, παρά τις αμφιβολίες των εμπειρογνωμόνων για το αν το σύστημα που συμφωνήθηκε στη σύνοδο Κορυφής θα λειτουργήσει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης