Τελευταία Νέα
Διεθνή

H EKT «εκτόξευσε» τις ιαπωνικές μετοχές – Κέρδη 2,1% για τον Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο

H EKT «εκτόξευσε» τις ιαπωνικές μετοχές – Κέρδη 2,1% για τον Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο
Οι ιαπωνικές μετοχές είχαν την καλύτερη συνεδρίαση εδώ και σχεδόν ένα μήνα
Την καλύτερη συνεδρίαση από τις 30 Σεπτεμβρίου είχαν οι ιαπωνικές μετοχές σήμερα, Παρασκευή, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της EKT, Mario Draghi, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με κέρδη 2,11%, στις 18.825,30 μονάδες, με τα εβδομαδιαία κέρδη να διαμορφώνονται στο 2,9%.
Το ιαπωνικό νόμισμα, γεν, που όδευε προς την έβδομη συνεχή αποδυνάμωσή του, κοντά στα 121 γεν ανά δολάριο, όμως άλλαξε πορεία εν συνεχεία και μέχρι που έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, είχε κερδίσει 1%.
Όλοι οι σημαίνοντες ασιατικοί δείκτες ενισχύθηκαν ελέω Mario Draghi, όμως το Τόκιο ήταν αυτό που ηγήθηκε των κερδών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, δύο είναι οι λόγοι που συνέβη αυτό:
Πρώτον, ο Nikkei τείνει να είναι πιο δεκτικό σε ροές ζεστού χρήματος, έτσι μια αλλαγή στο αίσθημα κινδύνου μπορεί να εντείνει τις κινήσεις.
Δεύτερον, υπάρχουν ελπίδες ότι αν η EKT έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης, ίσως η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, να φανεί λιγότερο απρόθυμη να λάβει δράση στη συνεδρίασή της την επόμενη Παρασκευή, ημέρα που αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την οικονομία και τον πληθωρισμό.
Η Bank of Japan έχει υποδηλώσει ότι δεν βλέπει την ανάγκη για την ανάληψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Ενώ ο Mario Draghi ανέφερε ότι αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για οτιδήποτε, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, έχει ήδη κλείσει την πόρτα στα μηδενικά επιτόκια.
Επιπλέον, η BoJ αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που δεν έχουν βιώσει η EKT και η FED: την πιθανή έλλειψη assets προς αγορά.
Τον περασμένο χρόνο η BoJ αύξησε το πρόγραμμα αγοράς assets από τα 60-70 τρισ. γεν τον χρόνο στα 80 τρισ. γεν τον χρόνο.
Πάντως, μια επιπλέον αύξηση θεωρείται απίθανη, όπως σημειώνουν αναλυτές της BNP Paribas και άλλοι, με την BoJ να εκτιμάται ότι θα αγοράσει το 90% των ομολόγων που θα εκδώσει η ιαπωνική κυβέρνηση τους 12 μήνες μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Επιπλέον, δεν είναι πλέον πολιτικά δημοφιλής μια αποδυνάμωση του γεν, το οποίο έχει ήδη υποχωρήσει κατά 36% έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2012.
Μια περαιτέρω αποδυνάμωσή του θα απειλούσε να πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης