Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο αντίκτυπος της συνέντευξης Τύπου του Draghi – Ποικίλες οι αντιδράσεις των αναλυτών

Ο αντίκτυπος της συνέντευξης Τύπου του Draghi – Ποικίλες οι αντιδράσεις των αναλυτών
Όλοι βλέπουν επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, αλλά διαφωνούν για τα αποτελέσματα που θα έχουν
Μάλλον αναμενόμενες ήταν για τους περισσότερους αναλυτές τραπεζών οι τοποθετήσεις του Mario Draghi αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά πλέον ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση της επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, όπως και η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.
Εκεί που οι απόψεις διίστανται είναι όσον αφορά τα αποτελέσματα των επόμενων κινήσεων της ΕΚΤ.
Η Danske Bank είναι αυτή που διαφοροποιείται αισθητά υποστηρίζοντας ότι η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει περιορισμένη επίδραση στο ευρώ και τον πληθωρισμό, που όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την ΕΚΤ.
Ερωτηματικά για την ουσιαστική επίδραση των πολιτικών της ΕΚΤ στο ευρώ αφήνει και η Credit Agricole, αν και δεν είναι τόσο κατηγορηματική, όσο η Danske Bank, ενώ το Bloomberg ασχολείται κυρίως με τις απώλειες του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις Draghi.
Ακολουθούν οι αναλύσεις των ειδικών.

Credit Agricole: Δεν είχε περιθώρια για εκπλήξεις ο Draghi – Το νέο έτος οι κινήσεις της ΕΚΤ

Εναρμονισμένη με τις προσδοκίες της αγοράς ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα αλλαγές στον μείζον θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης ήταν η συνέντευξη τύπου του Mario Draghi σύμφωνα με έκθεση της Credit Agricole.
Έτσι η προσοχή στρέφεται πλέον στο αν ο Draghi θα προετοιμάσει το έδαφος για τη λήψη μέτρων αργότερα.
Φαίνεται ότι μία παράταση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ως εκ τούτου αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ή, η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων θα έχει ουσιαστική επίδραση στο ενιαίο νόμισμα.
Συνολικά τα περιθώρια που είχε ο Draghi για να εκπλήξει δεν ήταν μεγάλα και αυτό θα μπορούσε να εγκυμονεί ανοδικούς κινδύνους για το ευρώ.
Από μία ευρύτερη οπτική γωνία η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων από το νέο έτος.
Το μομέντουμ της στασιμότητας στην ανάπτυξη, η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων και η ανατίμηση του ευρώ τους προηγούμενους μήνες μπορεί να αυξήσουν τους καθοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό.





Danske Bank: Η ποσοτική χαλάρωση δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην τόνωση του ευρώ και του πληθωρισμού

Τοποθέτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις του Mario Draghi έκανε και η Danske Bank υπογραμμίζοντας ότι «ήταν έκπληξη που άνοιξε παράθυρο για τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων τον Δεκέμβριο κατά 10 μονάδες βάσης».
Παράλληλα, η Τράπεζα της Δανίας επισημαίνει ότι ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη που «η μείωση των επιτοκίων συνδυάζεται με μία επικείμενη επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016».
Σύμφωνα με την Danske Bank, πάντως, «ο Draghi στην πραγματικότητα θέλει να εστιάσει 1) στην ανατίμηση του ευρώ και 2) στη μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα στον πληθωρισμό».
Αλλά κατά την άποψη της Τράπεζας «επειδή υπάρχει ήδη συναίνεση για την ποσοτική χαλάρωση, αυτή δεν θα έχει σημαντική επίδραση ούτε στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ούτε στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».
Από την άλλη, συνεχίζει η Danske Bank, «η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων θα έχει πιο δυνατή επίδραση στην αγορά, η οποία έτσι κι αλλιώς ακολουθεί καθώς περιμένει το σινιάλο του Draghi ότι η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο, όσον αφορά τα επιτόκια».
Με βάση τις εκτιμήσεις για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, η Τράπεζα της Δανίας θεωρεί ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα υποχωρήσει από το 1,12 στο 1,10 ή ακόμα και στο 1,08, καθώς μία περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων είναι πιο αρνητική για το κοινό νόμισμα συγκριτικά με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Bloomberg: Υποχωρεί το ευρώ μετά τις ανακοινώσεις Draghi - Στα 1,1159 δολάρια η ισοτιμία

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων υποχώρησε το ευρώ από τη στιγμή που ο  Mario Draghi δεν άφησε αμφιβολίες στους επενδυτές για το γεγονός ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει μέτρα νομισματικής ώθησης για την ενίσχυση της πληγείσας οικονομίας.
Το κοινό νόμισμα κατέγραψε απώλειες έναντι και των 16 βασικών νομισμάτων από τη στιγμή που ο Draghi είπε στους αξιωματούχους ότι θα επανεξετάσει την ποσοτική χαλάρωση τον Δεκέμβριο.
Η αγορά ομολόγων που τυπικά αναμένεται να λήξει τον Σεπτέμβριο του 2016 θα συνεχιστεί μέχρι η ΕΚΤ να δει μια σταθερή αύξηση στην προοπτική του πληθωρισμού.
Υπό συζήτηση είναι επίσης η περαιτέρω μείωση του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων.
Η υποχώρηση του ευρώ δικαίωσε τους traders που την περίμεναν μετά το πρόσφατο ράλι που είχε κάνει το κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου.
«Ο Draghi παρέθεσε μία ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τη νομισματική πολιτική της τον Δεκέμβριο και τόσο η ποσοτική χαλάρωση, όσο και η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων είναι στο τραπέζι» ανέφερε ο Νικ Κούνις αναλυτής στην ABN Amro Bank στο Άμστερνταμ.
Το ευρώ υποχώρησε κατά 1,6% και η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 1,1159 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Οκτωβρίου.
Στην ισοτιμία με το ιαπωνικό νόμισμα, το ευρώ κατέγραψε επίσης απώλειες 1,2% και διαμορφώθηκε στα 134,42 γεν.
«Ο Draghi υπενθύμισε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένουν και έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για αλλαγή πολιτικής» υποστήριξε ο Lee Hardman στρατηγικός αναλυτής της Bank of Tokyo στο Λονδίνο.
Προθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα σημάδι ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση, εφόσον οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμείνουν και αυτό θα πιέσει κι άλλο το ευρώ».
«Ο Draghi δεν ρίχνει γροθιές» ήταν το ευφυολόγημα του Valentin Marinov από την Credit Agricole που υποστήριξε ότι «αυτό πιέζει το ευρώ χαμηλότερα, παρά το γεγονός ότι ως ένα βαθμό η μετριοπάθεια ήταν αναμενόμενη».





FT: Μετριοπαθής ο Draghi– Η ρητορική της ΕΚΤ δίνει έμφαση στην εύθραυστη δομή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας

Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για… μετάφραση σχετικά με τη μετριοπαθή συνέντευξη τύπου του Mario Draghi γράφουν οι Financial Times, που παραθέτουν τις πρώτες αντιδράσεις.
Ο KenWatters από τη BNP Parisbas ανέφερε «ότι η συνέντευξη τύπου ήταν τόσο μετριοπαθής, όσο αναμενόταν από τη στιγμή που δεν ανακοινώθηκε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση – το μήνυμα έγινε αντιληπτό και κατανοητό».
O αναλυτής της BNP Parisbas θεωρεί, πάντως, ότι «η ΕΚΤ έστειλε με πολλούς τρόπους το σημάδι ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ποσοτική χαλάρωση, εστιάζοντας στην ανάγκη επαγρύπνησης όσον αφορά τον χαμηλό προϋπολογισμό και εκφράζοντας την ευαισθησία της στις νομισματικές και οικονομικές συνθήκες».
Καταλήγοντας, ο Watters υποστηρίζει ότι «περιμένει περισσότερη άσκηση πολιτικής στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου και περισσότερες από μία ενέργειες, οι οποίες είναι λίγο, πολύ γνωστές και το ερώτημα είναι τι μορφή θα έχουν οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ».
Ο Luke Bartholomew επενδυτικός μάνατζερ στο Aberdeen Asset Management στη Σκωτία σχολίασε από την πλευρά του.
«Σήμερα πήραμε μία γεύση από όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.
Ο Draghi άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και έκανε σαφές ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί.
Η ρητορική της ΕΚΤ έδωσε έμφαση στην εύθραυστη δομή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας».
Τέλος, ο Sebastian Galy της Deutsche Bank ανέφερε ότι «η ΕΚΤ επανεισήγαγε το σχέδιο για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και είναι σαν να λέει στην αγορά ότι παρανοεί την αντίδραση της ΕΚΤ όταν πιέζει το ευρώ ψηλότερα από την περιοχή του 1,15 δολαρίου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης