Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρώτα θα ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ σε Attica bank 600 εκατ και συνεταιριστικές 220 εκατ και εν συνεχεία θα εξεταστούν τα deals

Πρώτα θα ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ σε Attica bank 600 εκατ και συνεταιριστικές 220 εκατ και εν συνεχεία θα εξεταστούν τα deals
Η Attica bank χρειάζεται 600 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Πρώτα θα ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου σε Attica bank περίπου 600 εκατ και σε Συνεταιριστικές περίπου 200-220 εκατ και εν συνεχεία θα εξεταστούν σενάρια για deals μεταξύ αυτών των τραπεζών αναφέρει θεσμική πηγή στο bankingnews.gr.
Για την Attica bank ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση αν δηλαδή θα ανακεφαλαιοποιηθεί και με συμμετοχή του ΤΧΣ.
Το ΤΣΜΕΔΕ ο βασικός μέτοχος με 51% θα καταβάλλει 300 εκατ ευρώ αλλά για τα υπόλοιπα 300 εκατ δεν υπάρχει σαφής εικόνα.
Η Attica bank χρειάζεται 600 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και βασικός μέτοχος έχει επενδύσει σωρευτικά 400 εκατ που σήμερα αποτιμώνται στα 15 εκατ ευρώ δηλαδή καταστροφή.
Ταυτόχρονα το Ταμείο έχει φεσωθεί 235 εκατ εγγυητικές επιστολές.
Από τα παράδοξα το Ταμείο μπορούσε να «καλύπτει» εγγυητικές επιστολές…
Ωστόσο το ΤΣΜΕΔΕ συνεχίζει να στηρίζει την Attica bank και σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 300 εκατ όχι 220 εκατ που αρχικώς είχε σχεδιαστεί με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες και τα υπόλοιπα 300 εκατ να τα επενδύσει το ΤΧΣ εφόσον πάρουν έγκριση από την DGCom ή κάποιος ιδιώτης επενδυτής.
Το σχέδιο αυτό το υποστηρίζουν και όσοι πολιτικοί είχαν συναναστραφεί με το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica bank όπως ο Χρήστος Σπίρτζης υπουργός Υποδομών προερχόμενος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ.
Επίσης συνδράμει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπουργός επικρατείας καθώς ως πολιτικός μηχανικός είχε πολλές σχέσεις με το ΤΣΜΕΔΕ.
Αν αποτύχει το σχέδιο συμμετοχής ΤΣΜΕΔΕ και ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο είναι να απορροφηθεί η Attica bank από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να ενσωματωθούν και ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες και το σχήμα αυτό να ανακεφαλαιοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί μέσω funding gap από το ΤΧΣ.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί δύο Ταμεία ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να διαχειριστούν το βάρος των κεφαλαιακών αναγκών ενώ εγείρονται και θέματα state aid κρατικής βοήθειας.
Αν και αυτό το σενάριο αποτύχει υπάρχει το εναλλακτικό σχέδιο της απορρόφησης από την Εθνική τράπεζα με σχέση ανταλλαγής…
Αν όλα τα προηγούμενα σχέδια αποτύχουν τότε η Attica bank θα ενταχθεί σε καθεστώς resolution και θα πουληθεί σε κάποια τράπεζα πιθανότατα την Εθνική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης