Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Παρά την ενθάρρυνση για τη χρήση καρτών, η Ελλάδα παραμένει τελευταία στις ηλεκτρονικές πληρωμές στην ΕΕ

CNBC: Παρά την ενθάρρυνση για τη χρήση καρτών, η Ελλάδα παραμένει τελευταία στις ηλεκτρονικές πληρωμές στην ΕΕ
Μόλις 17 ηλεκτρονικές συναλλαγές ανά κάτοικο γίνονταν στην Ελλάδα το 2013, έναντι 189 που ήταν ο κοινοτικός μέσος όρος
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα, προωθώντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αναφέρει το CNBC.
Το αμερικάνικο ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται κάποια στοιχεία του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία το κράτος μπορεί να αποκομίσει 1,6 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα ετησίως, μέσω της χρήσης των πιστωτικών καρτών, αντί των πληρωμών με μετρητά.
Η Ελλάδα υποφέρει από τη φοροδιαφυγή, καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους και οι μικρές επιχειρήσεις περιστασιακά παρακρατούν τον ΦΠΑ, αντί να τον αποδίδουν στο κράτος, όταν δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Κοιτάζοντας την αξία των συναλλαγών που γίνονται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τον αριθμό των συναλλαγών ανά κάτοικο, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών με 17 συναλλαγές ανά κάτοικο το 2013, τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν 189.
Πέρα από την εξάλειψη της παραοικονομίας, η ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς οδηγεί στη μείωση του κόστους διαμεσολάβησης, στην ανάδειξη νέων υπηρεσιών και στην τόνωση του ανταγωνισμού.
Για την ενθάρρυνση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών μπορούν να δοθούν κίνητρα, όπως η έκπτωση στον ΦΠΑ, ή και τον φόρο εισοδήματος, από 1% ως 5% στην αξία της συναλλαγής και σε συνάρτηση με τον τομέα που η φοροδιαφυγή είναι πιο πιθανή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης