Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, η ενέργεια και οι φούσκες επηρεάζουν οικονομίες υπεράνω υποψίας

HSBC: Οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, η ενέργεια και οι φούσκες επηρεάζουν οικονομίες υπεράνω υποψίας
Ανησυχία υπάρχει κυρίως για τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία
Στα στοιχεία που μπορεί να καταστήσουν ευάλωτη μία οικονομία και με βάση αυτά ποιες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα αναφέρεται σε έκθεση του ο αναλυτής της HSBC James Pomeroy, μέρος της οποίας δημοσιεύει το Bloomberg.

Αποδυνάμωση στην Ασία

Οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και η φυγή κεφαλαίων πλήττουν μία σειρά από ασιατικές οικονομίες χαμηλώνοντας και τις προσδοκίες για τις προοπτικές ανάπτυξής τους.
Η HSBC ανησυχεί κυρίως για την Ινδονησία και τη Μαλαισία, λόγω της «συγγένειάς» τους με την Κίνα, τόσο γεωγραφικά, όσο και με αμιγώς εμπορικούς όρους.

Φούσκες στις αναπτυγμένες οικονομίες

Οι τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι ιστορικά ψηλά και σε συνδυασμό με τα επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών υπάρχει ανησυχία, σύμφωνα με τον Pomeroy.
Παρατηρεί ότι στη Σουηδία και στη Νορβηγία τα χρέη των νοικοκυριών είναι σε υψηλό επίπεδο και η άνοδος των τιμών ακινήτων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια, τις αφήνει ευάλωτες σε κινδύνους που μπορεί να αφήσουν εκτεθειμένες τις οικονομίες τους.

Τα εμπορεύματα συνεχίζουν να παλεύουν

Η ενέργεια παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα παγκοσμίως και ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βλέπουν μεγάλα χτυπήματα στις οικονομίες τους, σύμφωνα με τον αναλυτή της HSBC.
Ανησυχία υπάρχει επίσης για μακροοικονομικές συνέπειες σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κολομβία και η Χιλή που το 50% των εξαγωγών τους σχετίζεται με τέτοια εμπορεύματα.

Με βάση όλα αυτά, η HSBC παρουσιάζει μία «διάγνωση» για τις μακροοικονομικές επιδράσεις και τις ανησυχίες που υπάρχου σε μία σειρά από χώρες.
Εκτός από τις προαναφερόμενες, Μαλαισία, Ινδονησία, Σουηδία, Νορβηγία η Νέα Ζηλανδία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας της σύνδεσής της με την Κίνα και παρόλο που στην περίπτωσή της οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί, πρέπει να εξεταστούν, αναφέρει ο αναλυτής της HSBC.
Δύο ακόμα χώρες για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες στο παρελθόν, αλλά πλέον έχουν σταθεροποιηθεί είναι η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.
Για την Ιαπωνία δεν αναμένεται μεγάλη άνοδος στην ανάπτυξή της, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι θα μπει σε ύφεση.
Οι Φιλιππίνες είναι ίσως η μόνη από τις αναδυόμενες αγορές που δεν είναι εκτεθειμένη στην επιβράδυνση και στις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης