Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα στις 26/10 ο Dombrovskis (Κομισιόν) – Την επόμενη εβδομάδα τα 2 δισ. στην Ελλάδα – Τον Νοέμβριο η αξιολόγηση

Στην Αθήνα στις 26/10 ο Dombrovskis (Κομισιόν) – Την επόμενη εβδομάδα τα 2 δισ. στην Ελλάδα – Τον Νοέμβριο η αξιολόγηση
Τα πράγματα πλέον κινούνται λιγότερο ή περισσότερο σε καλύτερο δρόμο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα λάβει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, εκτίμησε σήμερα, Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο οποίος σημείωσε ότι εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο Efe, ερωτηθείς ο Valdis Dombrovskis αν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη εβδομάδα τα 2 δισ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «θα έλεγα πως ναι».
Η εκταμίευση αυτού του ποσού εξαρτάται από τις 48 δράσεις που πρέπει να λάβει η Αθήνα και που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σήμερα, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση, δεδομένου ότι 15 εξ αυτών έχουν ήδη εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και οι υπόλοιπες μένουν να υιοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «τώρα θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι λιγότερο ή περισσότερο σε καλό δρόμο» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πρέπει επίσης να υιοθετήσει και άλλο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, κάτι που θα επιτρέψει την εκταμίευση επιπλέον ποσού 1 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε, θα μπορέσει να κάνει περισσότερα σχόλια την επόμενη εβδομάδα, «δεδομένου ότι θα επισκεφθώ την Αθήνα προκειμένου να συζητήσω, μεταξύ άλλων θεμάτων, την εξέλιξη δημοσιονομικών θεμάτων και το επενδυτικό σχέδιο 35 δισ. μέχρι το 2020 στην Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι ο Valdis Dombrovskis θα είναι στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 26 και 27 Οκτωβρίου και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών.
Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι ετοιμάζεται και ότι «πιθανώς θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου», προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η μόνη σχετική αναφορά είναι αυτή που έγινε στο Eurogroup σχετικά με την ανάγκη εκταμίευσης των 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πριν τη 15η Νοεμβρίου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η πρώτη αξιολόγηση.
Ερωτηθείς αν θα δοθεί χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στα στενά περιθώρια των μόλις 15 ημερών, αν ληφθεί υπόψη ότι οι προηγούμενοι έλεγχοι διήρκεσαν για εβδομάδες, ο Valdis Dombrovskis σημείωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τις ακριβείς ημερομηνίες, διότι δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.
«Δεν θα απέκλεια αυτή η διαδικασία να αρχίσει τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης