Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναγνωστοπούλου (αν. υπ. Παιδείας): Σε περίπου «συνθήκες πολέμου» βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας

Αναγνωστοπούλου (αν. υπ. Παιδείας): Σε περίπου «συνθήκες πολέμου» βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας
Τα πανεπιστημικιακά ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτά, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας
«Να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών», ανέφερε ως κύριους στόχους του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας η κα Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» επεσήμανε χαρακτηριστικά πως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας βρίσκονται σε περίπου «συνθήκες πολέμου» και υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κονδυλίων.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών.
Συγκεκριμένα υποστήριξε, «προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα».
Κληθείς να σχολιάσει τις διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες "κόκκινες γραμμές", η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, «όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα», προσθέτοντας, εντούτοις, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτά.
Ως προς τη λεγόμενη «εκροή εγκεφάλων», που βιώνει η χώρα, καθώς οι νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, κατέστησε σαφές ότι «το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ».
Τέλος, γνωστοποίησε πως σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια, χαρακτηρίζοντας αυτή την ενέργεια «μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια».
«Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων», κατέληξε η κα Αναγνωστοπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης