Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης (υπ. Παιδείας): Τελική η απόφαση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία – Διορθώνει μια κοινωνική αδικία

Φίλης (υπ. Παιδείας): Τελική η απόφαση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία – Διορθώνει μια κοινωνική αδικία
Όσοι πάνε τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι κροίσοι αλλά εύποροι τόνισε ο υπουργός Παιδείας
Την θέση ότι η απόφαση για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν την απόφαση θα λειτουργήσει η αγορά.
«Τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος.
Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής.
Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία.
Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Φίλης αναφερόμενος στην επιβολή ΦΠΑ 13% στα ιδιωτικά σχολεία.
Όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια, ο κ.Φίλης τόνισε ότι τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση.
«Το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι όσον αφορά τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.
«Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν μια κοινωνική αδικία και μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα...
Από τον Αύγουστο και μετά το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση) είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι «το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών».
«Η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες.
Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» είπε ο κ.Φίλης, τονίζοντας ότι «υπάρχει ζήτημα εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση» και ότι «εφεξής θα είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και όχι του Εργασίας.

Συνάντηση Ν. Φίλη με την ΟΙΕΛΕ

Η αρχή «μιας μόνιμης συνεργασίας για την διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης», ήταν , όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, η συνάντησή του με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ).
Ο κ. Φίλης υπογράμμισε  εκ νέου πως η ιδιωτική εκπαίδευση και τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα επιστρέψουν στο υπουργείο Παιδείας - από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο τα τελευταία χρόνια, είχαν μεταβιβαστεί.
Όπως είπε «αυτό δίνει την δυνατότητα μέσα από μία διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει μία ουσιαστική εποπτεία του συνόλου των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τη δημόσια εποπτεία».
Ακόμη, ο κ. Φίλης σημείωσε πως «είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύουμε αλλά και να προλαβαίνουμε προβλήματα», κατέληξε ο υπουργός.
Εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ, ο Μιχάλης Κουρουτός δήλωσε ότι το γεγονός του ότι θα υπάρχει θεσμικός έλεγχος των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι «το μόνο θετικό που βγήκε από τη συνάντηση».
Όπως τόνισε, «διαφωνούσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο δεν θα αποδώσει, παρά μόνο το 15% των προσδοκωμένων πόρων.
Ο ίδιος είπε ακόμη πως «μαζί με τους γονείς, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε».

(Πρώτη ενημέρωση 09:33, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης