Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ελλάδα, η μεγάλη χαμένη της οικονομικής κρίσης και με την «υπογραφή» της ΕΚΤ

CNBC: Ελλάδα, η μεγάλη χαμένη της οικονομικής κρίσης και με την «υπογραφή» της ΕΚΤ
Μεγάλες απώλειες και για τους Ισπανούς και τους Ιρλανδούς – Κερδισμένοι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί
Οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους, τον πυρήνα και την περιφέρεια της ευρωζώνης χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αναφέρει το CNBC, που προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι των χαμένων και των κερδισμένων σε αυτή την ιστορία.
Για τους καθημερινούς ανθρώπους αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία ο πλούτος των νοικοκυριών μειώθηκε σε κάποιες χώρες και αυξήθηκε σε ορισμένες άλλες.
Οι Ιρλανδοί ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο από το 2009 ως το 2013, όταν και οι απώλειες εισοδήματος ανά άτομο έφτασαν τα 18.500 ευρώ.
Και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δύο χώρες που ακολούθησαν ήταν η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου κάθε άνθρωπος έχασε 17.000 και 13.000 ευρώ αντίστοιχα.
Αυτές οι τρεις χώρες αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα με την πτώση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων, την αύξηση της ανεργίας και την περικοπή των δαπανών στον δημόσιο τομέα.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία, πάντως, δεν αντανακλούν την πρόσφατη οικονομική βελτίωση στην Ισπανία και την Ιρλανδία.
Επομένως, με βάση αυτή την επισήμανση του CNBC, η Ελλάδα είναι και με την «υπογραφή» της ΕΚΤ η χώρα που έχασε τα περισσότερα από την κρίση.
Στην Ιρλανδία υπήρχε μία δυσαναλογία σχετικά με τα ποσά του πλούτου των νοικοκυριών που επενδύθηκαν στην ιδιοκτησία κατά τη διάρκεια της «έκρηξης» του συγκεκριμένου τομέα, πριν την κρίση, δηλαδή.
Οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία έχουν παρουσιάσει μία μικρή ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι ακόμα κατά 1/3 χαμηλότερες σε σχέση με την αξία τους προ κρίσης.
Στον αντίποδα, οι άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία και την Ολλανδία είδαν σταθερές αυξήσεις στον προσωπική τους περιουσία την ίδια περίοδο.
Συγκεκριμένα, στη Γερμανία η περιουσία ανά άτομο αυξήθηκε κατά 33.000 ευρώ και στην Ολλανδία κατά 19.000 ευρώ στα χρόνια της κρίσης.
Οι Γερμανοί αρέσκονται να επενδύουν σε οικονομικά εργαλεία παρά σε ατομική ιδιοκτησία, αφού ωθούνται και από τις πολιτικές της ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση.

(Πρώτη Ενημέρωση: 7:33, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης