Τελευταία Νέα
Διεθνή

Credit Agricole: Πρόστιμο 800 εκατ. δολαρίων για παράνομες συναλλαγές στο Ιράν

Credit Agricole: Πρόστιμο 800 εκατ. δολαρίων για παράνομες συναλλαγές στο Ιράν
Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τη γαλλική τράπεζα για παράνομες συναλλαγές δισ. δολ. με επιχειρήσεις σε χώρες που έχουν δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως το Σουδάν, η Κούβα και το Ιράν, το διάστημα μεταξύ 2003 και 2008
Το ποσό των 800 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, ερχόμενη σε συμβιβασμό με κυρώσεις στις ΗΠΑ για παράνομες επιχειρήσεις της στο Ιράν και άλλες χώρες, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αναφέρει πηγή που επικαλείται το France 24.
Ο διακανονισμός θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, πιθανόν και σήμερα, Τρίτη, ανέφερε η ίδια πηγή.
Η συμφωνία με την αμερικανική Δικαιοσύνη και άλλους οργανισμούς δεν απαιτεί να κηρυχθεί ένοχη η Credit Agricole.
Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τη γαλλική τράπεζα για παράνομες συναλλαγές δισ. δολ. με επιχειρήσεις σε χώρες που έχουν δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως το Σουδάν, η Κούβα και το Ιράν, το διάστημα μεταξύ 2003 και 2008.
Ορισμένοι από τους υπευθύνους για το αδίκημα έχουν ήδη απολυθεί, ενώ ένας υπάλληλος εργάζεται ακόμη για τη γαλλική τράπεζα και αναμένεται να απολυθεί, σημείωσε η πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Πέραν της Δικαιοσύνης, οι άλλοι οργανισμοί που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, FED, και το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.
Η ανταγωνίστρια γαλλική τράπεζα BNP Paribas κλήθηκε να πληρώσει το ποσό ρεκόρ των 8,9 δισ. δολαρίων νωρίτερα φέτος, για παρόμοιες παραβιάσεις, στη μακρά έρευνα των αμερικανικών αρχών σε ευρωπαϊκές τράπεζες για παράνομες συναλλαγές με χώρες που έχουν δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης