Διεθνή

Πορτογαλία: Κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες ζητά ο Coelho – Ορατός ο κίνδυνος ακυβερνησίας

Πορτογαλία: Κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες ζητά ο Coelho – Ορατός ο κίνδυνος ακυβερνησίας
Ο Antonio Costa έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του κόμματός του σε έναν μεγάλο συνασπισμό
Πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ώστε να αποφευχθεί η ακυβερνησία στη χώρα. απευθύνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Coelho και νικητής των βουλευτικών εκλογών στον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του António Costa.
Ο Pedro Coelho αν και πανηγύρισε την εκλογική του νίκη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης γεγονός που τον αναγκάζει να τείνει «χείρα φιλίας» γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Δεν αποκλείσαμε ποτέ τη συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε έναν διευρυμένο κυβερνητικό συνασπισμό, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το CDS» τονίζει ο Coelho στην επιστολή του προς τον António Costa.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, θα παρουσιάσει αύριο στον πρόεδρο της Πορτογαλίας Aníbal António Cavaco Silva, τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέπει τον σχηματισμό «σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης».
Αν και νικητής των εκλογών, ο Coelho δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση παρά με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Όμως, οι θέσεις των δύο πολιτικών στρατοπέδων δεν έχουν προσεγγίσει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα αιφνιδίασε την πορτογαλική συντηρητική παράταξη διεξάγοντας συνομιλίες και με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μπλοκ της Αριστεράς.
Προσεγγίζοντας «την άκρα αριστερά αντί να διαπραγματευθεί με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υιοθετεί μία ακραία θέση που η χώρα δεν κατανοεί», δήλωσε ο Pedro Coelho, προειδοποιώντας ότι η στάση του «κινδυνεύει να βυθίσει την Πορτογαλία στην αστάθεια και την ακυβερνησία».
Μέχρι στιγμής, ο Antonio Costa έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του κόμματός του σε έναν μεγάλο συνασπισμό, «εκτός έκτακτου γεγονότος, όπως μία απόβαση Αρειανών» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, έχει παραδεχθεί ότι δεν θα ανέτρεπε μία κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς χωρίς να έχει να προτείνει μία «αξιόπιστη εναλλακτική λύση».
Τίποτε δεν δείχνει ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να συμφωνηθεί μέχρι την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ο António Costa θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Aníbal Cavaco Silva.
Άλλωστε και ο ίδιος λέει ότι οι διαπραγματεύσεις με την αριστερά προχωρούν καλά, αλλά είναι πρόωρο να πει κανείς εάν θα τελειώσουν καλά.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης