Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

W. Ross: Να μην υποχρεωθούν οι ελληνικές τράπεζες σε υπερβολικές αυξήσεις κεφαλαίου

W. Ross: Να μην υποχρεωθούν οι ελληνικές τράπεζες σε υπερβολικές αυξήσεις κεφαλαίου
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, οι ρυθμιστικές αρχές να ζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν υπερβολικά κεφάλαια
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση τους σε πέντε χρόνια περίπου, ενώ πολύ σύντομα θα ανακαλύψουν κατά πόσον οι επενδυτές είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τον κλάδο μετά από ένα εφιαλτικό έτος για την την Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει σημερινή ανάλυση των Financial Times, στην οποία επισημαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν αντλήσει για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, έχουν χάσει έως και το 99% της αξίας τους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Άλλωστε, τα τυπικά roadshows των αυξήσεων κεφαλαίου δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν τα τέλη του μήνα, όταν και αναμένονται τα αποτελέσματα των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία και θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Δεδομένου του αριθμού των ανακεφαλαιοποιήσεων μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει ένα κίνητρο για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να χρειαστεί να επανέλθει με νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Ωστόσο, οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου θα προκαλέσει μεγάλο dilution στις υφιστάμενες μετοχές.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα διακινδυνεύσει την αξιοπιστία της σε περίπτωση που εντοπιστεί κεφαλαιακό έλλειμμα σημαντικά υψηλότερο από ό, τι το χειρότερο σενάριο των τεστ αντοχής πέρυσι.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου - είτε από ιδιωτικά κεφάλαι είτε από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - είναι πιθανό να περιλαμβάνει κάποιο συνδυασμό κοινών μετοχών και ενδεχόμενων μετατρέψιμων ομολόγων.
Τα Cocos μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές σε περιόδους στρες και να ενισχύσουν την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.
Ένας ανώτερος τραπεζίτης της ΕΚΤ, έχει αναφέρει στους Financial Times ότι τα Cocos είναι μια ιδανική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση.
Θα δώσει στο ελληνικό κράτος ένα υψηλό κουπόνι και στις τράπεζες την ευελιξία για την αποπληρωμή εωσότου βελτιωθούν οι συνθήκες.
Από τη μεριά του, ο Wilbur Ross, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και μέτοχος της Eurobank, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του dilution της συμμετοχής του εάν οι τράπεζες αναγκαστούν σε μια μεγάλη έκδοση των μετοχών.
Έχει υποστηρίξει ότι είναι υπερ της αύξησης των κεφαλαίων που απαιτούνται.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, οι ρυθμιστικές αρχές να ζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν υπερβολικά κεφάλαια.
Θα προτιμούσαμε τα Cocos από μια μαζική, άμεση λύση με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έχει αναφέρει.
Αλλά τα Cocos έχουν κάποιο κόστος.
Μια ανακεφαλαιοποίηση με Cocos ύψους 25 δισ. ευρώ, με 8% κουπόνι θα κοστίσει 2 δισ. ευρώ το χρόνο, αναφέρει ο Ross, τονίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει κέρδη 2 δισ. ετησίως.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν εικόνα για το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ή των επισφαλών δανείων.
"Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη», αναφέρει ο Rollo Roscow της Schroders.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει την εγχώρια οικονομία σε ένα άλλο 18μηνο ύφεσης, οπότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι "πολύ πιθανό να αυξηθούν” προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης