Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Σε κατάσταση «πολιορκίας» η συνοριακή πόλη Πρέσεβο - Χιλιάδες πρόσφυγες σε κίνδυνο

Deutsche Welle:  Σε κατάσταση «πολιορκίας» η συνοριακή πόλη Πρέσεβο - Χιλιάδες πρόσφυγες σε κίνδυνο
Οι πρόσφυγες έρχονται με καλοκαιρινά ρούχα, φορώντας παντόφλες ή είναι ξυπόλυτοι 
Θλιβερές είναι οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας με τον βαρύ χειμώνα προ των πυλών, να απειλεί άμεσα την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με τον ο Cristian Vits της οργάνωσης αρωγής Humedica που δραστηριοποιείται αυτό το διάστημα στο Πρέσεβο της Σερβίας, περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες περνούν μέσα από τα Βαλκάνια για να φτάσουν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτούς να έχουν «μπλοκαριστεί» στην συνοριακή πόλη Πρέσεβο.
«Πολλοί πρόσφυγες καταφθάνουν με υποθερμία και άρρωστοι, όμως θέλουν να συνεχίσουν άμεσα το ταξίδι τους διότι ο χρόνος τους πιέζει ασφυκτικά.
Ο χειμώνας βρίσκεται πλέον κοντά και πολλοί από αυτούς είναι ντυμένοι με καλοκαιρινά ρούχα» τόνισε ο CristianVits στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF.
«Πράγματι, έχει πλέον περισσότερο κρύο.
Συνήθως οι πρόσφυγες έρχονται με καλοκαιρινά ρούχα, εν μέρει φορώντας απλά παντόφλες στα πόδια τους ενώ άλλοι είναι ξυπόλυτοι. Πολλοί καταφθάνουν με υποθερμία, οι άνθρωποι τρέμουν και δεν μπορούν να μιλήσουν καν.
Βοηθάμε, προσφέροντας τα πλέον αυτονόητα, για παράδειγμα, ζεστό τσάι. Δίνουμε κουβέρτες για να ζεσταθούν.
Υπάρχουν βέβαια και πιο σοβαρές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν, για παράδειγμα, πνευμονία. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να βοηθήσουμε».
Με τον χειμώνα να βρίσκεται απειλητικά προ των πυλών η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο εκρηκτική, προβλέπει ο Cristian Vits.
«Ναι, το νοιώθουμε. Οι θερμοκρασίες υποχωρούν, ευτυχώς δεν έχουμε βροχή. Η κατάσταση επιδεινώνεται και αναμένεται να χειροτερεύσει με την έλευση του χειμώνα».
Ακριβώς αυτό φαίνεται να ασκεί τρομερές πιέσεις στους πρόσφυγες:
«Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται μια πίεση να συνεχίσουν και να επισπεύσουν το ταξίδι τους. Εν μέρει δεν σταματούν καν για ένα τσάι ή για την παροχή πρώτων βοηθειών επειδή θέλουν να συνεχίσουν.
Αυτό σχετίζεται αφενός με το χειμώνα και αφετέρου με τη διαπίστωση ότι υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα».
Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τη γερμανική κοινή γνώμη είναι από πού προέρχεται τελικά η πλειονότητα των προσφύγων, εάν δηλαδή πρόκειται για ανθρώπους που διώκονται όντως στην πατρίδα τους ή εάν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες;
«Ως επί τω πλείστον έχουμε ανθρώπους που διένυσαν μια μεγάλη απόσταση για αν έρθουν.
Αυτό σημαίνει από τη Συρία. Έχουμε επίσης ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν.
Όταν βλέπω αυτούς τους ανθρώπους, όταν βλέπω ηλικιωμένους, τότε ξέρω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έφυγαν για οικονομικούς λόγους, αλλά ότι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους λόγω του πολέμου και των διώξεων».  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης