Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετικά νέα για τις τράπεζες - Στα 6,9 δισ. AQR και βασικό σενάριο και 5,7 - 6 δισ. το δυσμενές – Αποκαλύπτουμε τα stress tests

Θετικά νέα για τις τράπεζες - Στα 6,9 δισ. AQR και βασικό σενάριο και 5,7 - 6 δισ. το δυσμενές – Αποκαλύπτουμε τα stress tests
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά το ταξίδι στην Φρανκφούρτη...δηλώνουν..."ευτυχώς πάμε καλά"
Οι τράπεζες έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να μην διαρρεύσουν τα stress tests και ότι πληροφορίες έλαβαν από τον SSM από τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών.
Ωστόσο το bankingnews.gr κατάφερε να συλλέξει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που έχουν πιθανότητα επιβεβαίωσης σχεδόν 95% καθώς ακόμη υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες να αποσαφηνιστούν.
Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι η κατάσταση είναι ελέγξιμη και διαχειρίσιμη.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς θα καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Τα νέα είναι θετικά, πολύ θετικά, στα επιτελεία των τραπεζών υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ενώ το κεφαλαιακό buffer που διαθέτουν οι τράπεζες, από τα παλαιά κεφάλαια είναι 5 δισεκ. ευρώ.

Με βάση τις πληροφορίες του bankingnews.gr

Τελικό AQR και βασικό μετά ομολογιακά και DTA 6,9 δισεκ.

AQR δηλαδή οι ζημίες από τον πιστωτικό κίνδυνο και την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού μαζί με το βασικό σενάριο φθάνει τα 6,9 δισεκ. με εύρος 6,8 δισεκ. με 7,2 δισεκ. ευρώ.
Πιθανότερο σενάριο 6,9 δισεκ. ευρώ.
Τα 6,9 δισεκ. ευρώ ωστόσο είναι το τελικό νούμερο των κεφαλαιακών αναγκών αφαιρώντας τις προσφορές ανταλλαγής στα ομολογιακά δάνεια, το DTA τον αναβαλλόμενο φόρο που θα ισχύσει για το α΄ 6μηνο του 2015 καθώς και τα capital plans τα κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών.
Από τα ομολογιακά και τις προαιρετικές προσφορές ανταλλαγής οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν 1,5 δισεκ ευρώ καθώς ο στόχος για 3 δισεκ. είναι αισιόδοξος γιατί μπορεί να μην υποβάλλουν όλες οι τράπεζες προαιρετικές δημόσιες προτάσεις για προσφορές ανταλλαγής των ομολογιακών σε μετοχές.
Π.χ. η Eurobank δεν είναι βέβαιο αν θα υποβάλλει προσφορές ανταλλαγής στους ομολογιούχους της.
Από την αναβαλλόμενη φορολογία το DTA το κεφαλαιακό όφελος θα μπορούσε να φθάσει έως τα 2,3 δισεκ.
Από τα capital plans στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι ΑΜΚ θα μπορούσαν να φθάσουν το 1 δισεκ. μέσω της δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου και χωρίς την πώληση ποσοστού της Finansbank.
Προ αυτών των παραμέτρων το AQR και βασικό σενάριο διαμορφώνεται στα 10,8-11 δισεκ. ευρώ.
Όμως αφαιρώντας προσφορές ανταλλαγής στα ομολογιακά, το DTA και άλλα το τελικό ποσό που πρέπει να καλύψουν με αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες φθάνει τα 6,9 δισεκ. ευρώ.

Δυσμενές σενάριο 5,7 με 6 δισεκ.

Το δυσμενές σενάριο των stress tests θα διαμορφωθεί στα 5,7 με 6 δισεκ. ευρώ.
Το 75% με 80% του δυσμενούς σεναρίου θα καλυφθεί με cocos με επιτόκιο 9% και το 25% με 20% θα καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν με παραίτηση του ΤΧΣ αλλά τα αδιάθετα ως ανάδοχος των ΑΜΚ θα τα καλύψει το Ταμείο.
Το σκέλος της αύξησης που θα αφορά το δυσμενές σενάριο σε ποσοστό 25% με 20% θα το καλύψει το ΤΧΣ που σημαίνει 1,45 δισεκ. ευρώ θα επενδύσει σε κοινές μετοχές το Ταμείο και τα υπόλοιπα σε μετατρέψιμα ομολογιακά Cocos.
To ΤΧΣ πρέπει από την μια να συμμετάσχει με cocos για να μην υποστούν αραίωση οι ιδιώτες επενδυτές αλλά από την άλλη πρέπει να συμμετάσχουν και με κοινές μετοχές για να μην κατηγορηθεί το Ταμείο ότι σε τόσο χαμηλές τιμές έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει μετοχές τραπεζών.
Ωστόσο προσοχή, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό γιατί υπάρχουν τράπεζες που θέλουν οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν και στο δυσμενές σενάριο.

Ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες κατά τράπεζα;

Για την Πειραιώς θα προκύψει ανάγκη για ΑΜΚ 1,7 με 1,9 δισεκ. ευρώ ίσως να προσεγγίσει τα 2 δισεκ.
Οι ιδιώτες μέτοχοι της Πειραιώς θα καλύψουν την ΑΜΚ.

Για την Alpha bank θα προκύψει ανάγκη για ΑΜΚ 850 εκατ με 1,2 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank θα υλοποιήσει την μικρότερη ΑΜΚ και είναι δεδομένο ότι θα την καλύψει.
Μάλιστα έχει κάνει προεργασία για να αντλήσει 1,5 δισεκ.

Για την Eurobank θα προκύψει ανάγκη για ΑΜΚ 1,3 δισεκ. ευρώ ή περίπου 1,3 δισεκ. 
Η Eurobank θα υλοποιήσει την δεύτερη χαμηλότερη αύξηση κεφαλαίου και εμφανίζει τις δεύτερες μικρότερες ζημίες από το AQR.
H Eurobank έχει κάνει προεργασία για ΑΜΚ 1,5 δισεκ. ευρώ.
Το Fairfax....με το lobbying...σε SSM και ΕΚΤ πέτυχε τους στόχους του, επίσης μέσω κοινοπρακτικής ομάδας μετόχων θα καλύψει έως 1,5 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank.

Για την Εθνική θα προκύψει ανάγκη για νέα κεφάλαια στο βασικό σενάριο με AQR περίπου 1,8 με 2 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική με ΑΜΚ 1 δισεκ. και πώληση μικρού μέρους της Finansbank θα μπορούσε να καλύψει άνετα τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Για την Εθνική τράπεζα η εξέλιξη είναι πολύ θετική καθώς δεν θα υποχρεωθεί να πουλήσει το 100% της Finansbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης