Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τόσκας (υπ. Πρ. Πολίτη): Όχι στις ένοπλες δυνάμεις και τις ελληνοτουρκικές περιπολίες για το μεταναστευτικό

Τόσκας (υπ. Πρ. Πολίτη): Όχι στις ένοπλες δυνάμεις και τις ελληνοτουρκικές περιπολίες για το μεταναστευτικό
«Προσπαθούμε με πιο ήπιους και ανθρώπινους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και είμαστε υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία σε θέματα πληροφοριών»
Η Ελλάδα παρέλαβε 12 συστήματα ταυτοποίησης Eurodac, τα οποία μέσα στις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν στα νησιά του Βορειοανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.
Κατά την τελετή παράδοσής τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Τόσκας μίλησε για τις κινήσεις που σχεδιάζει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
«Σας ευχαριστούμε πολύ για την τεχνική βοήθεια και την παροχή δώδεκα συσκευών ταυτοποίησης EURODAC, η οποία δόθηκε σε ελάχιστο χρόνο από την γερμανική κυβέρνηση μετά από αίτησή μας» καλωσόρισε αρχικά στην εκδήλωση τον Γερμανό πρέσβη Peter Schoof o υπουργός και μετά ανέπτυξε τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς.
Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, είναι πρόβλημα ανθρωπιστικό και η Ευρώπη σύσσωμη πρέπει να εργαστεί για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση στην υποδοχή των προσφύγων πολέμου, στην κίνηση των προσφύγων διά μέσου των χωρών μας και φυσικά στην επίλυση των προβλημάτων στις εστίες πολέμου.
Υπάρχει ανάγκη μιας ευρωπαϊκής δράσης, που περιλαμβάνει ενίσχυση της FRONTEX, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, την ενίσχυση των χωρών διέλευσης, όπως κάνετε τώρα, στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου, του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Δεν σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις ή να δεχτούμε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο.
Προσπαθούμε με ήπιους τρόπους και ανθρώπινους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Υποστηρίζουμε όμως, την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα πληροφοριών και επανεισδοχής.
Καλωσορίζουμε την υποστήριξη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και στη βάση των αξιών του πολιτισμού μας και την υποστήριξη για ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων.

Schoof (Γερμανός πρέσβης): Η Γερμανία διέθεσε 2,4 εκ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Από την πλευρά του, ο Peter Schoof αναφέρθηκε στη διόγκωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης τους τελευταίους μήνες.
«Επιτρέψτε μου να υποστηρίξω ότι ίσως η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι περισσότερο επιβαρυμένες χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ξεπερνά τις 400.000 ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα αυτό το χρόνο.
Στη Γερμανία δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα φθάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά πάρα πολλοί πιστεύουν ότι θα έχουμε από 800.000 μέχρι και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.
Οφείλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε κατάλληλες και αποδεκτές υποδομές στέγασης και υγιεινής και περίθαλψης.
Επιπλέον του εξοπλισμού που μπορούμε να σας προσφέρουμε σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση έχει φέτος διαθέσει το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Πρόκειται για ένα απλό δείγμα της αλληλεγγύης μας μπροστά σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα που πρέπει όλοι να φέρουμε σε πέρας με σεβασμό.
Πριν από 2,5 περίπου εβδομάδες επισκέφθηκα τη Λέσβο και απέκτησα άμεση αντίληψη της κατάστασης.
Οποιοσδήποτε βλέπει τί συμβαίνει, κατανοεί ότι η μία χώρα πρέπει να βοηθήσει την άλλη ώστε να διευθετηθεί αυτή η πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης