Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Ταχύτερη του αναμενόμενου η άνοδος των τιμών του πετρελαίου – Στα 85 δολ. «βλέπει» το Brent μέχρι το 2020

Barclays: Ταχύτερη του αναμενόμενου η άνοδος των τιμών του πετρελαίου – Στα 85 δολ. «βλέπει» το Brent μέχρι το 2020
H τιμή του Brent θα αυξηθεί στα 63 δολάρια το βαρέλι το 2016, στα 65 δολ. το 2017, στα 74 δολ. το 2018, στα 83 δολ. το 2019, πριν αγγίξει τα 85 δολ. το 2020, εκτιμά η βρετανική τράπεζα
Ταχύτερη του αναμενόμενου άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, προβλέπει η Barclays.
Στην τελευταία ανάλυση της τράπεζας για την αγορά πετρελαίου, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου, οι στρατηγικοί αναλυτές της στο βασικό τους σενάριο, εκτιμούν ότι το πετρέλαιο Brent θα αναρριχηθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2020.
Αυτό το επίπεδο είναι πολύ μακριά από το επίπεδο των 65 δολαρίων που υποδεικνύει αυτή τη στιγμή η καμπύλη των futures.
Ακόμη και στο σενάριο χαμηλής ζήτησης για το πετρέλαιο, η πρόβλεψη για 75 δολάρια είναι πολύ πάνω από την καμπύλη των futures, ενώ στο σενάριο υψηλής ζήτησης η Barclays προβλέπει τιμή για το πετρέλαιο στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Σήμερα, Πέμπτη, το πετρελαιο Brent διαπραγματεύεται περί τα 49,50 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό στα 46,17 δολ. ανά βαρέλι.
«Υπό οποιοδήποτε σενάριο σχετικά με τη ζήτηση (από 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσης ετήσιας ζήτησης από το 2016 έως το 2020), οι τιμές πρέπει να κινηθούν υψηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση που υποδηλώνουν τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) στο πετρέλαιο ή δεν θα υπάρχει αρκετή προσφορά», σημειώνεται στην έκθεση της Barclays.



Με τις τιμές στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι ενεργειακές εταιρείες δεν θα ενθαρρυνθούν ώστε να συνεχίσουν να παράγουν πετρέλαιο, διότι κινδυνεύουν να απολέσουν χρήματα, τονίζει η βρετανική τράπεζα.
Επιπλέον, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στην πετρελαϊκή βιομηχανία έχουν υποχωρήσει ταχύτατα ως απάντηση στη βουτιά των τιμών.
Αυτό υποδηλώνει ότι η προμήθεια από τις υπάρχουσες πετρελαιοπηγές θα υποχωρήσει, ενώ νέα έργα δεν θα γίνουν για να την αναπληρώσουν.
«Με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 20% παγκοσμίως το 2015 και περαιτέρω 5-10% το 2016, το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι μιας κρίσης εφοδιασμού», σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays κα προσθέτουν ότι «ύστερα από τη χρησιμοποίηση ενός πλεονάσματος αποθεμάτων το 2016 και το 2017, εκτιμούμε ότι η ανατίμηση των τιμών που θα υπάρξει έκτοτε θα είναι πιθανόν μόνιμη».
Η Barclays εκτιμά ότι η τιμή του Brent θα αυξηθεί στα 63 δολάρια το βαρέλι το 2016, στα 65 δολ. το 2017, στα 74 δολ. το 2018, στα 83 δολ. το 2019, πριν αγγίξει τα 85 δολ. το 2020.
«Αυτό που θα συμβεί στην αγορά πετρελαίου μετά το 2016, θα εξαρτηθεί από τρεις κύριους "μπαλαντέρ": τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας στη ζήτηση πετρελαίου, την επιστροφή του Ιράν στην παραγωγή πετρελαίου και τη μείωση του ρυθμού ωρίμανσης των πετρελαιοπηγών», επισημαίνει η βρετανική τράπεζα και προσθέτει ότι αν και οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι πιθανόν αρνητικοί, εκτιμά ότι μια επιτάχυνση του ρυθμού θα αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας που θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης