Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ημέρα γνώσης σήμερα για τις τράπεζες – Στα 14 δισ. οι ανάγκες για κεφάλαια 8-9 δισ AQR και βασικό και 6-5 δισ το δυσμενές

Ημέρα γνώσης σήμερα για τις τράπεζες – Στα 14 δισ. οι ανάγκες για κεφάλαια 8-9 δισ AQR και βασικό και 6-5 δισ το δυσμενές
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 6 δισεκ. από αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να προσμετράται η Finansbank.
Ημέρα κρίσεως σήμερα 15 Οκτωβρίου για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι τραπεζίτες βρίσκονται στην Φρανκφούρτη και μεταξύ 12 με 3 το μεσημέρι θα έχουν πολύ κρίσιμες – ίσως τις κρισιμότερες συναντήσεις – του τελευταίου διαστήματος καθώς ο SSM και η ΕΚΤ θα δώσουν «ορισμένες πληροφορίες» για το AQR και το βασικό σενάριο των stress tests….
Οι διοικήσεις των τραπεζών, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 4 συστημικών τραπεζών και εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών θα έχουν σήμερα κρίσιμες συναντήσεις με τον SSM κυρίως ώστε να διαγνώσουν στα επίπεδα που τελικώς θα διαμορφωθεί το AQR και βασικό σενάριο.
Με βάση την πληροφόρηση που μέχρι τώρα έχει υπάρξει  το AQR το asset quality review δηλαδή η αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού διαμορφώνεται στα 9,3 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό σενάριο διαμορφώνεται στα 3 δισεκ. και το δυσμενές στα 5 δισεκ. ευρώ.
Όμως οι τράπεζες θα λάβουν και 3 bonus, θα υπάρξουν 3 παράγοντες που θα μειώσουν τις αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Ποιες είναι αυτές;
1)Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου DTA δεν είναι σαφές αν θα περάσει και σε ποιο βαθμό ειδικά για το α΄ 6μηνο του 2015.
Είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτό το DTA και έτσι εξηγείται γιατί οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα μόνο προ προβλέψεων έσοδα στο β΄ τρίμηνο και στις 30 Οκτωβρίου θα ανακοινώσουν τελικά αποτελέσματα α΄ 6μήνου.
Αν περάσει ο αναβαλλόμενος φόρος, οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να εγγράψουν ζημίες 6-7 δισεκ. στο β΄ τρίμηνο του 2015 από προβληματικά δάνεια για να κερδίσουν τον αναβαλλόμενο φόρο που αντιστοιχεί και απομειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των stress tests.
Προφανώς αν περάσει θα μπορούσε δυνητικά να ωφελήσει τις τράπεζες από 2,3 έως 2,5 δισεκ. αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Επίσης είναι οριστικό ότι δεν θα υπάρξει bail in δεν θα υπάρξει υποχρεωτική συμμετοχή των ομολογιούχων στην ανακεφαλαιοποίηση.
Οι τράπεζες θα υποβάλλουν προαιρετικές προτάσεις στους ομολογιούχους υβριδικών, ομολογιακών και άλλων ώστε να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με μετοχές.
Από αυτή την διαδικασία οι τράπεζες υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσουν 1,5 με 2 δισεκ.
Τις δημόσιες προαιρετικές προτάσεις οι τράπεζες θα τις υποβάλλουν ακριβώς μετά τις ανακοινώσεις των stress tests στις 30 Οκτωβρίου το βράδυ μετά τις 23:00 ή 31 Οκτωβρίου το πρωί.
Τα 8 με 9 δισεκ. θα μπορούσα να υποχωρήσουν στα 6 με 7 δισεκ. ευρώ.
Επίσης θα προσμετρήσουν και τα capital plan των τραπεζών δηλαδή τα πλάνα για το πώς θα ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους πέραν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Αφαιρώντας λοιπόν αυτά τα 3 bonus, αναβαλλόμενο φόρο, προαιρετικές προτάσεις για τα ομολογιακά και capital plans το εύρος της ανακεφαλαιοποίησης μειώνεται μεταξύ 13 με 15 δισεκ. με πιθανότερο τελικώς να διαμορφωθούν στα 14 δισεκ. ευρώ.
Κορυφαίος τραπεζίτης ανέφερε ότι «σε σχέση με το παρελθόν είμαι πιο αισιόδοξος υπολόγιζα 16 με 17 δισεκ. και τώρα δίνω ένα εύρος 12 με 15 δισεκ»
Με βάση την εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα είναι τελικώς 14 δισεκ. ευρώ το AQR και βασικό σενάριο εκτιμάται μεταξύ 8 και 9 δισεκ. και το δυσμενές 5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες δηλώνουν αισιόδοξες ότι εφόσον είναι αυτά τα τελικά ποσά – μεγάλη η πιθανότητα να επιβεβαιωθούν τα ποσά αυτά – οι τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η Πειραιώς θα υλοποιήσει ΑΜΚ 1,8 με 2,2 δισεκ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ειδικά η Πειραιώς να χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.
Η Eurobank θα αντλήσει 1,5 δισεκ το οποίο θα καλύψει 100%.
Η Alpha bank μπορεί να αντλήσει 1,5 δισεκ. ευρώ αλλά ίσως χρειαστεί περί το 1 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική θα αντλήσει 1 δισεκ. και θα πουλήσει την Finansbank κατά 100%.
Η Εθνική θα ήθελε να κρατήσει ένα ποσοστό στην Finansbank αλλά με βάση ισχυρές ενδείξεις είναι σχεδόν αδύνατο.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 6 δισεκ. από αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να προσμετράται η Finansbank.
Η Εθνική τράπεζα μάλιστα θεωρητικά θα μπορούσε να καλύψει και το δυσμενές σενάριο 100% και να μειωθεί αισθητά το ποσοστό του ΤΧΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης