Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Στην Ελλάδα χάθηκαν 500 δισ. δολάρια στα χρόνια της κρίσης – Οι απώλειες επηρεάζουν 1,2 εκ. Έλληνες

Credit Suisse: Στην Ελλάδα χάθηκαν 500 δισ. δολάρια στα χρόνια της κρίσης – Οι απώλειες επηρεάζουν 1,2 εκ. Έλληνες
Η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, η πτώση των μετοχικών αξιών και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου οι βασικοί λόγοι
Μπορεί οι αριθμοί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά όσον αφορά την έκθεση της Credit Suisse για την Ελλάδα καταγράφουν απόλυτα τη σκληρή πραγματικότητα.
Τα χρόνια της κρίσης ήταν καταστροφικά για την Ελλάδα, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ χάθηκαν 500 δις. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας.
Η περιουσία των Ελλήνων, δηλαδή, μειώθηκε από το 1,16 τρισ. δολάρια το 2007, που ήταν και το ιστορικό υψηλό της, στα 678 δισ. δολάρια σήμερα.
Από αυτή τη δραματική πτώση, που είναι της τάξης του 41%, η Credit Suisse εκτιμά ότι επηρεάστηκαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες.
Όσο για τα αίτιά της ήταν η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και των αποτιμήσεων της ακίνητης περιουσίας, η πτωτική πορεία των μετοχικών αξιών και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που μπήκε στα μνημόνια, καθώς την πικρή αυτή εμπειρία είχαν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ προγράμματα λιτότητας εφάρμοσαν και η Ισπανία με την Ιταλία.
Η χώρα μας είναι, όμως, η μοναδική που βίωσε τόσο δραματικές συνέπειες, όπως δείχνει η απώλεια του 25% του ΑΕΠ και το σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας.
Μαζί με την Αργεντινή, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Τουρκία, η Ελλάδα συμπληρώνει την πεντάδα με τη μεγαλύτερη πτώση βιοτικού επιπέδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης