Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενεργοποιούνται τα κέντρα υποδοχής (hot spots) – Κίνδυνος συσσώρευσης χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα

Ενεργοποιούνται τα κέντρα υποδοχής (hot spots) – Κίνδυνος συσσώρευσης χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα
Το πρώτο κέντρο υποδοχής θα βρίσκεται στη Λέσβο – Timmermans: Απαραίτητη η μεταρρύθμιση της συνθήκης του Δουβλίνου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του πρώτου κέντρου υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο, ενώ θα υπάρξουν άλλα τέσσερα ως το τέλος του έτους σε Ελλάδα και Ιταλία.
Τα κέντρα υποδοχής θα εξασφαλίζουν μία πιο άνετη διαβίωση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και καλύτερες και ταχύτερες διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής του.
Ο Frans Timmermans, ωστόσο, με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στη συνθήκη του Δουβλίνου λόγω των ειδικών συνθηκών στο προσφυγικό.
«Η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου είναι απαραίτητη, όχι επειδή δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη, αλλά επειδή η κατάσταση κατά την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πρόσφυγα έχει αλλάξει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε.
«Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για να αναθεωρήσουμε τη συνθήκη.
Όμως, υπάρχει στενή συνεργασία με κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, έτσι ώστε το Δουβλίνο να μπορεί να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και να καταστήσει δυνατή επίσης για τα άλλα κράτη-μέλη την επιστροφή ατόμων στην Ελλάδα που δεν είναι πλέον πάντα δυνατό όπως προβλέπει η Συνθήκη».
Παράλληλα γίνονται προσπάθειες και για τη σύσταση μίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στο μέλλον, ενώ χάρη στα νέα μέτρα  για καταγραφή των μεταναστών και την υλικοτεχνική υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά μέσο όρο 3.500 μετανάστες καταγράφονται κάθε μέρα στην Λέσβο.
Αυτό είναι, βέβαια, και δίκοπο μαχαίρι γιατί μπορεί έτσι να παρατείνεται επ’ αόριστον η παραμονή τους στην Ελλάδα.
Την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, θα γίνει η μετεγκατάσταση των πρώτων Σύριων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.
Πρόοδος σημειώνεται και όσον αφορά τους μετανάστες που δεν τους χορηγήθηκε άσυλο και πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, καθώς ξεκίνησαν οι πτήσεις από την Ελλάδα προς το Πακιστάν, όπου θα μεταφερθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης