Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας το προσφυγικό - Οι δράσεις της κυβέρνησης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας το προσφυγικό - Οι δράσεις της κυβέρνησης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Θέμα κοινών περιπολίων τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων δεν τίθεται
Η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων προγραμματίστηκε στη σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης που έγινε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την επιχειρησιακή διαχείριση του Προσφυγικού.
Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι η δημιουργία των κέντρων υποδοχής και προώθησης στις χώρες επιθυμίας των Σύρων προσφύγων τα γνωστά και ως hot spot είναι μια καινούργια δομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ως εκ τούτου τόσο η χώρα μας όσο και η ευρωπαϊκοί μηχανισμοί θα δοκιμαστούν και πρέπει να ανταπεξέλθουν.
Οι ίδιες πηγές αμέσως μετά τη σύσκεψη εξηγούσαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τους πρόσφυγες που προέρχονται από το Αφγανιστάν καθώς δεν θεωρούνται πρόσφυγές πολέμου με αποτέλεσμα να παραμένουν στη χώρα μας καθώς δεν μπορούν να εκδώσουν έγγραφα και να προωθηθούν σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με του υπολογισμούς οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες πλην της Συρίας αποτελούν το 70% των μεταναστών που έρχονται στα ελληνικά παράλια.
Ένα ακόμα αίτημα που θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός είναι η άσκηση πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα ώστε να συνεργαστεί καλύτερα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και διεθνής υπηρεσίες, να περιορίσει την φυγή μεταναστών με λέμβους και να αντιμετωπίσει το ζήτημα των κυκλωμάτων δουλεμπόρων που δρουν στα τουρκικά παράλια.
Ήδη τα θέματα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών θα τεθούν από τον αρμόδιο υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συναντηθεί με του τούρκο ομόλογό του.
Η κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζει σε αυστηρούς τόνους ότι θέμα κοινών περιπολίων τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων δεν τίθεται και διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σχετικό σενάριο ή δήλωση.
Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, θα επισκεφθούν την Μυτιλήνη ενώ μαζί τους θα είναι και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής.
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο εξαιτίας των προσφυγικών ροών.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.
Λόγω απουσίας του σε αποστολή στο εξωτερικό δεν συμμετείχε στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.
Ανάλογη σύσκεψη διεξήχθη και την περασμένη Κυριακή χωρίς ωστόσο να δοθεί στη δημοσιότητα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης