Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 6% στο 30% το φετινό καλοκαίρι

Reuters: Οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 6% στο 30% το φετινό καλοκαίρι
Η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει τη χρήση καρτών και συζητά με τις τράπεζες τη μείωση των προμηθειών μεταξύ του 0,8-1%
Η Ελλάδα υπολείπεται άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις συναλλαγές χωρίς μετρητά, αλλά μετά τα capital controls  οι Έλληνες έχουν αρχίσει να «ερωτεύονται» το πλαστικό χρήμα, αναφέρει το Reuters.
Περίπου ένα εκατομμύριο κάρτες εκδόθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ήταν μόλις 100.000 πριν τα capital controls, λέει ο Θανάσης Γεραμάνης, διευθυντής της Mastercard.
Οι καταναλωτές ένιωσαν την ανάγκη να ξεπεράσουν το όριο των 60 ευρώ, προσθέτει ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι «πρώτα το σκέφτονταν να πάρουν μία τέτοια κάρτα, αλλά πλέον ανακαλύπτουν ότι τους βοηθούν στις συναλλαγές τους.
Οι πληρωμές με κάρτες αντιστοιχούσαν στο 6% των συνολικών πωλήσεων πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, τη στιγμή που στη Δανία το ποσοστό ήταν 60%.
Ο Γεραμάνης εκτιμά ότι πλέον οι συναλλαγές με κάρτες έχουν αυξηθεί στο 25 με 30% από το καλοκαίρι.
Και αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, όπως υποσχέθηκε στους δανειστές, αλλά και στη συλλογή εσόδων.
Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν πλέον να ελέγχουν τις συναλλαγές και να τις τσεκάρουν από τα αρχεία των τραπεζών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε κίνητρα για τους πολίτες που δεν θα χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές τους, ενώ η προσδοκία της κυβέρνησης είναι επιπλέον ετήσια φορολογικά έσοδα 15 -20 δισ. ευρώ.
Κίνητρα θα υπάρξουν και για τους επιχειρηματίες που θα βοηθήσουν στην αλλαγή της κουλτούρα των πληρωμών, όπως ανέφερε ο Αλεξιάδης.
Σύμφωνα με μία μελέτη η παραοικονομία στην Ελλάδα το 2013 αντιστοιχούσε στο 24% της ετήσιας παραγωγής.
Οι πωλητές λιανικής που έχουν 150 χιλιάδες μηχανήματα για κάρτες στα μαγαζιά τους καλωσόρισαν το μέτρο, αλλά υποστήριξαν ότι θα χρειαστούν άλλα 400.000 τερματικά για να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς η χρήση καρτών θα ανεβαίνει.
«Είναι μονόδρομος λόγω των capital controls” είπε και ο Βασίλης Κορκίδης που αποκάλυψε ότι στο περιθώριο της εκστρατείας «κάρτες παντού» υπάρχουν συζητήσεις με τις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών.
Ο στόχος είναι να μειωθούν μεταξύ του 0,8 και του 1,1%.
Στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις με μέσω καρτών ήταν 45% τον Ιούλιο του 2015 έναντι 15% έναν χρόνο νωρίτερα.
Ο Αλεξιάδης σχεδιάζει να επεκτείνει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των καρτών για όλους τους επαγγελματίες, όπως γιατρούς, δικηγόρους, οδοντίατρους, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, υποσχόμενος μείωση της προμήθειας των τραπεζών.
Οι γιατροί είναι αντίθετοι με τη χρήση πλαστικού χρήματος γιατί γίνονται στόχος για τις φορολογικές αρχές και παραβιάζουν το ιατρικό απόρρητο των ασθενών τους, αλλά ο Αλεξιάδης τους έδωσε εγγυήσεις ότι όλα θα διασφαλιστούν.
Ο Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι πήρε τη διαβεβαίωση από τον υπουργό πως όλα τα προσωπικά δεδομένα υα προστατευτούν και αν γίνει έτσι δεν έχουμε πλέον λόγο να είμαστε αντίθετοι με τη χρήση καρτών.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το πλαστικό χρήμα θα βοηθήσει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.
Γιατί όπως λέει και ο οικονομικός διευθυντής της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσος «η αύξηση της χρήσης καρτών μπορεί αρχικά να δημιουργήσει δυσκολίες σε κάποιες ομάδες ανθρώπων, όπως για παράδειγμα στους συνταξιούχους, αλλά μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και ειδικά τη φοροδιαφυγή στις πωλήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης