Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυστρία: Στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών παρέμεινε ο Δήμος της Βιέννης – Δεύτεροι, αλλά όχι ηττημένοι οι εθνικιστές

Αυστρία: Στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών παρέμεινε ο Δήμος της Βιέννης – Δεύτεροι, αλλά όχι ηττημένοι οι εθνικιστές
Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών ήταν οι δημοσκόποι, που έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους 
(Upd2)Δεν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) του Heinz-Christian Strache στις σημερινές τοπικές εκλογές για το δήμο της Βιέννης, με αποτέλεσμα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) να καταφέρουν να παραμείνουν στο Δήμο και την Τοπική Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Michael Häupl, που εδώ και 21 χρόνια είναι Δήμαρχος και Τοπικός Κυβερνήτης στη Βιέννη, αποσπά ποσοστό 39,5%, έναντι 44,3% στις τελευταίες εκλογές του 2010, ενώ δεύτερο είναι το Κόμμα των Ελευθέρων με 31% έναντι 25,8%, στις προηγούμενες εκλογές.
Παρότι οι εθνικιστές πέτυχαν σημαντική αύξηση της εκλογικής τους δύναμης, δεν κατάφεραν να κερδίσουν το Δήμο και το Ομόσπονδο Κρατίδιο της Βιέννης παρά τη μείωση των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών περίπου κατά 5 μονάδες.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από της καθοριστικής σημασίας σημερινή εκλογική αναμέτρηση έδειχναν ότι η μάχη θα ήταν «στήθος με στήθος» ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και στο Κόμμα των Ελευθέρων.
Στις ίδιες αυτές δημοσκοπήσεις, που δύο ημέρες νωρίτερα ανέβαζαν το ποσοστό των αναποφάσιστων σε 17%, εδειναν 36 % στους Σοσιαλδημοκράτες και 35% στο Κόμμα των Ελευθέρων.
Ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Heinz-Christian Strache κατέβηκε στις τοπικές εκλογές με βασικό σύνθημα «το κλείσιμο των συνόρων της Αυστρίας στους πρόσφυγες» αναμένοντας ότι θα κέρδιζε από την αγανάκτηση και το φόβο των αυστριακών μετά τις ροές των προσφύγων.
Ο Strache επικέντρωσε σχεδόν αποκλειστικά την προεκλογική του εκστρατεία στην προσφυγική κρίση με την Deutsche Welle να σχολίαζει ότι «κινδυνολογεί και κάνει κατάχρηση των ανησυχιών του πληθυσμού».
Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές της Βιέννης τον Οκτώβριο του 2010, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε αποσπάσει ποσοστό 25,8% και είχε αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, με πρώτους τους σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και τον Michael Häupl με ποσοστό 44,3%, ο οποίος κατευθύνει τις τύχες της αυστριακής πρωτεύουσας εδώ και 21 χρόνια.
Εάν έχανε στις σημερινές εκλογές ο Häupl, θα ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που οι σοσιαλδημοκράτες χάνουν τον δήμο της Βιέννης.
Σε αυτή την περίπτωση, η πορεία του Strache προς την εξουσία του Κρατιδίου και του δήμου θα ήταν αβέβαιη καθώς τόσο οι σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι, αλλά και το νέο κόμμα ΝΕΟΣ, είχαν αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με τους Ελευθέρους, εάν αυτοί βρεθούν στην πρώτη θέση.
Ασαφή ωστόσο ήταν η στάση του Λαϊκού Κόμματος.
(Πρώτη Ενημέρωση Κυριακή 11 Οκτωβρίου 17:51)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης