Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde (ΔΝΤ): Χρέος και ισχυρές μεταρρυθμίσεις οι όροι συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα

Lagarde (ΔΝΤ): Χρέος και ισχυρές μεταρρυθμίσεις οι όροι συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα
«Δεν αρκεί μόνο το πλαφόν 15% για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ
Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde, από το Περού, όπου διεξάγεται η ετήσια σύσκεψη του ΔΝΤ και τη Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ειδικότερα, η Lagarde σημείωσε πως η θέση του ΔΝΤ παραμένει αμετάβλητη, ήτοι είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, εφόσον εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε τομείς, όπου θεωρείται απαραίτητο, μεταξύ άλλων στο ασφαλιστικό και στην τραπεζική διακυβέρνηση.
Επιπλέον, ο δεύτερος όρος είναι η διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, η Christine Lagarde επανέλαβε ότι με βάση την ανάλυση του Ταμείου το ελληνικό χρέος χρήζει επέμβασης, ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Η ίδια σημείωσε ότι το πλαφόν 15% ως προς το ΑΕΠ για την εξυπηρέτησή του χρέους, πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, δεν είναι αρκετό, καθώς αποτελεί, μεν, ένα από τα πολλά συστατικά για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, δεν είναι όμως το μοναδικό.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ είναι πιο περίπλοκη από μια ανάλυση για την πληρωμή των χρεών στο μέλλον, κατέστησε σαφές η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πιο αισιόδοξος από ποτέ για την Ελλάδα δηλώνει ο P. Moscovici – Η Ευρωζώνη χρειάζεται νέο τρόπο διακυβέρνησης
«Είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ ότι έχουν την ικανότητα για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και πετυχημένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε ο Pierre Moscovici, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό CNN.
Ειδικότερα, ο P. Moscovici εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ευρώπη βρίσκεται στον δρόμο της εξεύρεσης λύσης για την ελληνική κρίση, ωστόσο τόνισε πως «η διαχείριση της κρίσης ήταν τόσο δύσκολη».
Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε πως η ελληνική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι από τον Νοέμβριο του 2014 έως και τον Αύγουστο του 2015 «είχαμε 20 Eurogroup» και υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αγγίξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη».
«Για μένα αυτό σημαίνει να έχουμε κοινό προϋπολογισμό, κοινό υπουργείο Οικονομικών για την Ευρωζώνη, μια κοινή οικονομική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «και ναι, μιας μορφής ΥΠΟΙΚ για την Ευρωζώνη».

Draghi (ΕΚΤ): Θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – Κλειδί για την ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις
Την εκτίμηση ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε πως η ΕΚΤ έχει «εκφράσει ανησυχίες για την τρέχουσα βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους».
Ερωτηθείς σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Mario Draghi υπογράμμισε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια θα εκταμιευτούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα, χαρακτήρισε κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί, ενώ έστειλε και ένα προσωπικό μήνυμα «ελπίδας και αποφασιστικότητας», όπως είπε, προς τον ελληνικό λαό:
«Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

(Πρώτη Ενημέρωση: 17:33, Σάββατο 10 Οκτωβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης