Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Ξεκλειδώνει» μέρος των παλαιών χρημάτων στο Χ.Α. μέσω των ΑΜΚ των τραπεζών - Τι ισχύει

«Ξεκλειδώνει» μέρος των παλαιών χρημάτων στο Χ.Α. μέσω των ΑΜΚ των τραπεζών - Τι ισχύει
Στις ΑΜΚ των τραπεζών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτρέπεται η χρήση των "παλαιών" κεφαλαίων εγχώριων επενδυτών
Ελπίδες για ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων που θα ανακυκλώνονται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπάρχουν από τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Και τούτο γιατί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει κατατεθεί, επιτρέπεται η χρήση παλαιών κεφαλαίων (και) από τους Έλληνες επενδυτές, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.
Επιτρέπεται λοιπόν το ξεμπλοκάρισμα των στάσιμων και εγκλωβισμένων κεφαλαίων (και) των εγχώριων επενδυτών, που είχαν παγώσει λόγω των γνωστών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διαδικασία επανέναρξης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο στις 3 Αυγούστου.
Το πόσα θα είναι αυτά τα κεφάλαια που θα ανακυκλωθούν στην αγορά δεν το ξέρουμε, μένει να φανεί, όμως όσα και να είναι, θα προσδώσουν έστω μικρή αύξηση της κινητικότητας.
Πόσο μάλλον αν συμπέσει αυτή η διαδικασία με την πιθανή άρση των περιορισμών για τους εγχώριους επενδυτές, κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά.
Βεβαίως, κάποιοι ισχυρίζονται ότι όσο κρατούν τα capital controls δύσκολα θα παρθεί απόφαση για άρση των κεφαλαιακών περιορισμών των Ελλήνων, καθώς ελλοχεύει σταθερά ο φόβος φυγής κεφαλαίων.
Ο ημερήσιος τζίρος στο χρηματιστήριο είναι ο κυρίαρχος καταλύτης για να κριθεί η «υγεία» και το ενδιαφέρον μιας αγοράς. Η αξία συναλλαγών στο Χ.Α. τους τελευταίους μήνες με όλα τα γνωστά προβλήματα από τα capital controls και τους περιορισμούς στις κινήσεις των Ελλήνων, έχει μειωθεί πάρα πολύ.
Η αγορά «στέγνωσε» κυριολεκτικά πρόσφατα, πέφτοντας σε τζίρους της τάξης των 20 ή 25 εκατ. ευρώ, επιστρέφοντας στα απαξιωμένα επίπεδα προηγούμενων ετών.
Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε κάποια σημαντική – τηρουμένων των τρεχόντων δεδομένων – αύξηση στις συναλλαγές και μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.
Η μέση αξία συναλλαγών το περασμένο 5ήμερο ανήλθε στα 39,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 72,3% έναντι της αμέσως προηγούμενης που ήταν μόλις στα 24,1 εκατ. ευρώ!
Πρόκειται για σεβαστή αύξηση, ενώ υπήρξαν και αρκετά πακέτα αλλά και σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, τόσο σε τράπεζες όσο και σε blue chips όπως ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ κ.λπ.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης