Τελευταία Νέα
Πολιτική

El Economista: Το ΔΝΤ δεν ξεχνά την Ελλάδα – Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα

El Economista: Το ΔΝΤ δεν ξεχνά την Ελλάδα – Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα
Το Ταμείο θα μπορούσε να εγκαταλείψει τον ρόλο του ως πιστωτή της Ελλάδας όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει τον Μάρτιο του 2016
Αν και προς το παρόν, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στην Κίνα, τις αναδυόμενες αγορές και την επόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ακόμη αφήσει να εκκρεμεί ένα σημαντικό θέμα στη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως σημειώνει η ισπανική οικονομική εφημερίδα «El Economista», κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας στη Λίμα του Περού, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να επιστρέψει στο προσκήνιο σε μια στιγμή που η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τι θα γίνει με τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Το τελευταίο μήνυμα που υπήρξε εκ μέρους του Ταμείου, στις αρχές του καλοκαιριού, ανέφερε ότι χωρίς μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε εύκολα να δικαιολογήσει τον ρόλο του στο νέο πακέτο βοήθειας, δεδομένης της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post»… έξυσε την πληγή, διαβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο θα απαιτήσει μια αναδιάρθρωση αξίας τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 320 δισ. ευρώ.
Όπως ήδη συζητείται, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συγχωρεθεί αυτό το ποσό από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα υπάρξει μια επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων.
Ακόμη κι έτσι, όπως έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες, φαίνεται δύσκολο το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη να φθάσουν σε μια συνεννόηση.
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ανέφερε στους «Financial Times» ότι μια ακραία απόφαση, όπως αυτή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι «μη αναγκαία».
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο θα μπορούσε να εγκαταλείψει τον ρόλο του ως πιστωτή της Ελλάδας όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει τον Μάρτιο του 2016.
Το ίδιο το Ταμείο έχει επισημάνει σε ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει ένα μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους ως και 30 χρόνια προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση από τις διεθνείς διασώσεις.
Αν και η τελική απόφαση ακόμη αναμένεται, αυτό το θέμα έρχεται στο προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι η νέα αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας θα κυριαρχήσει στις συναντήσεις στη Λίμα του Περού, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΔΝΤ.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης