Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Η αριστερή στιγμή της Ευρώπης ματαιώνεται – Τα παραδείγματα Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας

Business Insider: Η αριστερή στιγμή της Ευρώπης ματαιώνεται – Τα παραδείγματα Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας
Μετά τα όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα τους έξι βασανιστικούς μήνες, ίσως δεν είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς γιατί τα κόμματα της Αριστεράς παλεύουν ακόμη να πείσουν τον κόσμο
Η αριστερή στιγμή της Ευρώπης πεθαίνει, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του Business Insider, Mike Bird, επισημαίνοντας ότι αυτό που κατέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία είναι ότι η Αριστερά στην Ευρώπη έχει αρχίσει να παραπαίει ξανά, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την απίστευτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, με την οποία φαινόταν ότι ξεκινούσε ένα αυθεντικό ριζοσπαστικό κίνημα.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού υπό τον Pedro Passos Coelho στις εκλογές που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή στην Πορτογαλία, μια νίκη που ήρθε λόγω του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος, με πτώση της ανεργίας κάτω από το 12% για πρώτη φορά από το 2011 και έναντι του 17% που ήταν το 2013.
Βεβαίως, η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν είναι ρόδινη, με το ΑΕΠ της χώρας να είναι ακόμη 7,8% χαμηλότερα απ' ό,τι ήταν στο τέλος του 2007.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου παρά το γεγονός ότι η οικονομία είναι ακόμη ορατά σε ύφεση, η πολιτική Αριστερά εξακολουθεί να αγωνίζεται.
Το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos ηγούνταν στις δημοσκοπήσεις στην αρχή του νέου έτους, επιτυγχάνοντας κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 25%, ενώ από την άνοιξη το κόμμα δεν λαμβάνει ποσοστό άνω του 20% κατά μέσο όρο στις δημοσκοπήσεις.
Οι εκλογές στην Ισπανία θα διενεργηθούν αργότερα μέσα στο έτος (σ.σ. στις 20 Δεκεμβρίου) και φαίνεται πολύ πιθανόν ο νυν πρωθυπουργός Mariano Rajoy να καταφέρει να σχηματίσει μια ακόμη κυβέρνηση κεντροδεξιού συνασπισμού, παραμένοντας στην εξουσία.
Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην εξουσία, αν και τα ακραία ριζοσπαστικά διαπιστευτήριά του είναι λίγο περισσότερο αμφισβητούμενα.
Αποδεχόμενος τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας σε πέντε χρόνια, έχει «εξουδετερωθεί» από τις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης.
Οι μόνες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που η Αριστερά βρίσκεται στην εξουσία είναι στην Ιταλία και τη Γαλλία, καμία εκ των οποίων δεν είναι ακριβώς ακραία ριζοσπαστική.
Μετά τα όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα τους έξι βασανιστικούς μήνες, ίσως δεν είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς γιατί τα κόμματα της Αριστεράς παλεύουν ακόμη να πείσουν τον κόσμο.
Αν αψηφήσουν τη λιτότητα, θα συντριβούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τους και θα απειληθούν με ολοκληρωτική έξοδο από το ευρώ.
Αν αποδεχθούν τη λιτότητα, θα προσφέρουν κάτι που μικρή διαφορά θα έχει από αυτό που θα προσφέρουν οι δεξιοί αντίπαλοί τους…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης